Sjuksköterskan som blev digital detox-pionjär

Vi svenskar är mer uppkopplade än någonsin. Undersökningar visar att vi i genomsnitt använder våra smarta telefoner tre timmar per dag och nästan hälften av alla 18-39 åringar har någon gång försökt minska sitt digitala användande. Bonlivasjuksköterskan Karina DiLucia insåg behovet av att hitta balans i den digitala vardagen och grundade därför Digital Detox Camp.

Karina DiLucia har arbetat inom vården i hela sitt liv och karriären har genomsyrats av en vilja att bidra till människans välmående. Under slutet av 70-talet blev hon barnmorska men valde efter många år i förlossningsrummet att sadla om till psykiatrisjuksköterska. Att jobba med samtalet i centrum är någonting hon brinner för och det var inom psykiatrin hon först la märke till hur det digitala ibland kunde leda till ohälsosamma vanor.

– ”Vi är människor med en analog hjärna i en digital värld. Att vara uppkopplad dygnet runt leder till att många får problem med sömn, dopaminberoende och en upplevelse av ökad stress. Vi klarar i längden inte att multitaska på det sätt som tekniken idag kräver, det tar väldigt stor hjärnkapacitet och i värsta fall blir vi utbrända eller deprimerade. För att hitta en balans både online och offline tog jag därför fram konceptet Digital Detox Camp. Under fyra dagar umgås vi på gammeldags vis med mycket egentid och tid för reflektion.” berättar Karina.

Att vara uppkopplad dygnet runt leder till att många får problem med sömn, dopaminberoende och en upplevelse av ökad stress.

En bit utanför Burträsk, en ort kanske mest känd för sin Västerbottenost, ligger Villa Insikt. Här är det tystnaden och lugnet som ligger i fokus. Just avskildheten i kombination med den natursköna norrländska miljön fick Karina DiLucia att välja platsen för sitt Digital Detox Camp. Tanken är att erbjuda huset och platsen till kreativa människor som längtar efter digital avkoppling i lugn och ro, och hon menar att fler behöver ändra sina surfvanor för att må bättre.

– ”Det är bara att titta på den forskning som finns. När surfar svenskarna som mest? På semestern, när vi egentligen borde återhämta oss och koppla av från all digital stress på jobbet. Vi kommunicerar mer än någonsin och hjärnan måste ta hand om alla dessa intryck. Med så mycket ny information varje dag blir vi avtrubbade och söker därför hela tiden efter nya dopaminkickar för att skapa nytt värde för våra hjärnor. Då slutar det lätt med att vi tar upp mobilen och scrollar igenom flödet på Instagram eller Twitter, för där vet vi ju att det alltid finns något nytt att läsa. Det blir som en ond cirkel.” menar Karina.

Att genomgå en digital detox innebär att aktivt försöka minska den digitala bundenheten i vardagen. Ett Digital Detox Camp på Villa Insikt sker vanligen under ett veckoslut och inleds med att deltagarna lägger bort alla sina digitala enheter i ett gammalt klockskåp från 1800-talet.

– ”Den första reaktionen brukar vara ångest och rädsla. Med tanke på hur stor del av vardagen som spenderas digitalt så tycker jag att reaktionen är helt naturlig. Därför ägnas dagarna till stor del åt att släppa tankarna om omvärlden och bara vara här och nu. Vi umgås tillsammans – back to basic – och börjar varje dag med övningar i medveten närvaro. Är jag verkligen där jag vill vara? Vart är jag på väg? Vi ägnar också tid åt exempelvis reflekterande vandringar och mindfulness. Skogsbad är också ett inslag under lägret, vilket innebär att du sitter tyst med dig själv i skogen under en timme och tar in alla intryck naturen har att erbjuda.” säger Karina.

Konceptet har varit uppskattat av många och Karina berättar att hennes digitala detox-läger har lockat alltifrån 20-åriga influencers till nyblivna pensionärer. Även internationella gäster har bott på Villa Insikt och ett tyskt filmteam har filmat en dokumentär på platsen.

– ”Jag tror behovet av digital detox bara kommer öka. Jag var väldigt tidigt ute med det här, men fler och fler svenska forskare uppmärksammar nu det digitala livets påverkan på vår hälsa. Exempelvis har Katarina Gospics bok ’Hjärnbalans’ och Anders Hansens bok ’Skärmhjärnan’ verkligen populariserat ämnet och gjort oss mer medvetna om baksidan med att alltid vara uppkopplade. Med det tror jag också fler kommer ta modet till sig och ’gå offline’ lite oftare.” menar Karina.

Uppstarten av Digital Detox Camp och köpet av Villa Insikt har under åren krävt mycket planering och pengar. Men genom att jobba som konsultsjuksköterska via Bonliva har Karina kunnat satsa helhjärtat på sin passion.

” -Det passar mig jättebra att jobba som sjuksköterska för Bonliva. Jag kan välja när jag tar uppdrag och sedan planera min andra verksamhet utifrån det. Än så länge jobbar jag inte bara med digital detox och då är det skönt att en god inkomst via bemanning. Jag brinner också för psykiatrin och att få kombinera det med Digital Detox Camp är väldigt givande för mig. Jag har jobbat på Bonliva sedan 2014 och uppskattar framför allt mina kontaktpersoner. De är flexibla och lyssnar alltid på mina önskemål. Därför har jag varit kvar på samma bemanningsföretag så pass länge och kommer fortsätta så länge jag bara kan!” Avslutar Karina.

Läs mer om Digital Detox Camp och Villa insikt genom att klicka HÄR.


 

ÄR DU NYFIKEN PÅ ATT ARBETA SOM BEMANNINGSSJUKSKÖTERSKA?

BESÖK GÄRNA VÅR SIDA SJUKSKÖTERSKEBEMANNING. Du kan också göra en intresseanmälan nedan och få mer information om vad ett uppdrag som konsult kan innebära för dig. Allt utifrån din kalender och dina erfarenheter, drömmar och drivkrafter.