Var tredje person som lever i Sverige idag kommer någon gång under sin livstid diagnosticeras med cancer. Tack vare stora framsteg i forskningen behandlas allt fler framgångsrikt och kan fortsätta sina liv med en cancersjukdom. En av de som varje dag ser vilken skillnad cancerforskningen gör är Ivana Galic cancersjuksköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
När Ivana tog sin sjuksköterskeexamen från Uppsala Universitet tog hon direkt en anställning på vad hon beskriver som drömjobbet - en barnonkologisk avdelning på ett av Sveriges större sjukhus. Avdelningen behandlar cancersjuka barn, och det var möjligheten att göra verklig skillnad som från början drog henne till tjänsten.
"- Jag har alltid brunnit för att jobba med barn och det var också hela syftet till att jag från början valde att bli sjuksköterska. I mitt yrke kan jag inte skapa nya läkemedel, men jag kan bidra med så mycket annat. Jag kan se till att de är stabila fysiskt, men också att de har en bra upplevelse psykiskt trots alla slangar och dåliga dagar. Jag ville helt enkelt göra skillnad och hjälpa de mest utsatta." säger Ivana.
När pojken startade sin behandling kom han alltid till oss i en Stålmannen-dräkt med stora muskler och mantel. Han hade inställningen, viljan och tron på att han skulle bli av med den dumma cancern.
Efter ett par år valde Ivana att byta arbetsgivare till Bonliva. Anledningen var att yrket tog mycket på krafterna och trots att hon älskade sitt yrke behövde hon gå ned lite i arbetstid för att orka med. Flyttlasset gick till Stockholm och sedan 2017 har hon haft uppdrag på samma avdelning – barnonkologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Ivana beskriver med stor glädje hur hon under sina år sett vilken skillnad forskningen gjort för sina patienter.
"- Under mina fem år i yrket så har jag redan fått ta del av massvis av nya mediciner och behandlingsmetoder, sett när hoppet varit ute för ett stackars barn för att sedan se patienten svara på en ny behandling och överleva. Hoppet är det sista som lämnar dessa fina familjer och att få vara med och bidra under patientens väg tillbaka till livet är den främsta drivkraften för mig. Men förutom alla fantastiska möten och band jag får skapa varje dag så är det absolut bästa med mitt yrke att se hur vården gradvis blir bättre för varje krona som samlas in till cancerforskningen. Det som räddar alla dessa barn är pengar, forskning, pengar och ännu mer forskning." konstaterar Ivana.
Att forskningen går framåt fick Ivana bevis på redan i början av sin karriär, i samband med att en fyraårig pojke blev inskriven hos henne. Han hade diagnosticerats med neuroblastom, en ovanlig cancersjukdom i nervsystemet som drabbar små barn och som endast hälften överlever.
"- När pojken startade sin behandling kom han alltid till oss i en Stålmannen-dräkt med stora muskler och mantel. Han hade inställningen, viljan och tron på att han skulle bli av med den dumma cancern. Men tyvärr blev han snabbt väldigt dålig på grund av en DNA-förändring som gjorde att behandlingen gjorde honom sämre istället för bättre, och han tynade sakta men säkert bort." berättar Ivana.
Läkarna hittade inga svar och frustrationen för Ivana och hela arbetsgruppen var påtaglig. Ett litet barn med en sådan vilja och livsglädje förtjänade inte det öde han nu såg ut att gå till mötes. Men en dag tändes plötsligt en liten låga av hopp på avdelningen.
"- Situationen kändes så orättvis och frustrerande för alla. Men precis i rätt tid så fick läkarna, efter otaliga samtal till andra läkare runt om i världen, höra talas om en ny medicin i USA som kanske skulle kunna hjälpa honom. Det var svårt och fruktansvärt dyrt att få tag i medicinen och dessutom visste vi inte ens om det skulle förändra något, men självklart var det värt ett försök." fortsätter Ivana.
Medicinen togs till Sverige och pojken påbörjade sin behandling. Ovissheten var påfrestande och på avdelningen hoppades alla att han skulle svara på den nya medicinen.
"- Efter det att behandlingen påbörjats såg vi snabbt en förbättring hos pojken - han svarade på medicinen och hans värden blev bättre. Tumören krympte och tillslut var den så pass liten att det gick att operera bort den. Idag är han helt friskförklarad. Det ger mig värme i hela kroppen att tänka tillbaka på den lyckan, och idag när han kommer till oss på återbesök så är det lika fantastiskt varje gång. Han springer och hoppar och leker som vilken annan unge som helst. Att läkarna aldrig gav upp utan istället letade efter nya vägar är det som var avgörande i det här fallet, för hoppet är ju som bekant det sista som lämnar oss." berättar Ivana.
Idag överlever 85 procent av alla drabbade barn sin cancerdiagnos. För hela Sveriges befolkning är siffran drygt 69 procent och även om långt fler överlever idag så finns fortfarande mängder att göra för att minska antalen dödsfall som varje år drabbar familjer runt om i landet till följd av olika former av cancer. Ivana är övertygad om att fortsatt stöd till forskningen är vägen framåt.
"- Framtiden inom cancervården är ljus. Det finns så många fler behandlingsmetoder idag till följd av den forskning som bedrivs. Det kommer nya läkemedel från jordens alla hörn och det utvecklas starka nätverk mellan läkare runt om i världen. De hjälper varandra översiktligt men också med enskilda patienter som behöver speciell behandling. Slutmålet är självklart att alla som diagnosticeras med cancer ska överleva och jag tror att vi i framtiden kommer att nå dit. Det viktiga är att vi fortsätter uppmärksamma denna hemska sjukdom och på så sätt fortsätter skänka pengar till forskningen. Då är jag övertygad om att vi får vara med om ännu fler solskenshistorier som den jag berättade om. " avslutar Ivana.
––––––
Hur kan jag bidra till cancerforskningen?
Det finns flera olika sätt att bidra för dig som privatperson. Flera olika organisationer i Sverige arbetar dedikerat med att fördela pengar i till cancerforskningen.Nedan följer länkar där du kan skänka pengar till några av de olika föreningar som driver frågan i Sverige:
Kan jag minska risken att själv drabbas av cancer?
Cancerfonden hävdar att minst 30 % av all cancer kan förebyggas. Nedan följer deras råd för vad du själv kan göra för att minska risken att drabbas av cancer.
1. Håll en hälsosam vikt
Det finns en koppling mellan övervikt och tretton cancerformer.
2. Ät hälsosamt
Goda matvanor minskar risken att insjukna i cancer.
3. Var rökfri
Rökning är den största påverkbara orsaken till cancer.
4. Rör på dig varje dag
Fysisk aktivitet skyddar i sig mot flertalet cancerformer.
5. Avstå eller drick måttligt med Alkohol
Alkohol ökar risken för flera olika cancerformer.
6. Skydda huden mot solen
Den viktigaste strålkällan som kan orsaka cancer är solen. Det är extra viktigt att skydda barn.
Källa: Cancerfonden
Bli en hjälte du med!
Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!
Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!
Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.