fbpx

Barnmorskedagen 5 maj: "I mitt arbete så ser jag mig och konsulten som ett team som jobbar för en mer jämlik förlossningsvård"

Den 5 maj varje år uppmärksammas den Internationella Barnmorskedagen världen över. Bonliva följer dagligen barnmorskornas upplevelser inifrån förlossningsvården, och fortsätter reportageserien från 2020 där flera barnmorskor intervjuades om deras vardag. Idag möter vi HR- och bemanningsansvariga Kajsa Baardsen som ger hennes perspektiv på förändringarna inom vården och den roll hon har. 

I samband med den Internationella Barnmorskedagen följer vi upp ett tidigare reportage från 2020 med barnmorskan Malin Welin Swahn som sökte förändring i sitt liv och beslutade sig för att arbeta som bemanningsbarnmorska för Bonliva. Kajsa Baardsen, HR- och bemanningsansvarig på Bonliva, är kontaktperson för Malin och delar med sig av hur hon arbetar för att skapa bättre arbetssituation för vårdkonsulterna.

– Jag har arbetat i 3 år här på Bonlivas avdelning som specialiserar sig mot bland annat barnmorskor. Innan Bonliva var jag platschef, personlig tränare och gruppträningsinstruktör för en gymkedja där jag ansvarade för flera gym. Jag hade gärna jobbat inom vården som till exempel ambulanssjuksköterska men tyvärr har jag för svårt för blod och skador för att klara av det. I min roll som kontaktperson så är det väldigt viktigt för mig att hela tiden se till att barnmorskan får så bra förutsättningar som möjligt utifrån sina behov och önskemål. Det kan handla om allt från att styra uppdraget till en geografisk plats där man gärna jobbar samtidigt som man kan kombinera det med andra upplevelser på fritiden, och ett schema som fungerar bra med personens livspussel. Det kan också handla om att finnas där som ett stöd om man till exempel har haft en tuff dag eller har något man behöver ventilera. På så sätt kan vi vara en del av att skapa en ännu bättre livskvalitet för både barnmorskan och i förlängningen även patienterna. I mitt arbete så ser jag mig och konsulten som ett team som jobbar för en mer jämlik förlossningsvård, säger Kajsa.

Många som arbetar via oss uppskattar den servicen de får och att de kan vara med att påverka deras arbetssituation.

Förlossningsvården har ett ansträngt läge och haft under längre tid, något som påverkar bemanningsbranschen och den roll vårdföretagen har.

– Vi ser hur vissa regioner har haft problem att behålla den ordinarie personalen på grund av hur pressad förlossningsvården har blivit. Då kan även vi ha svårt att bemanna till dessa förlossningskliniker eftersom våra konsulter känner till verksamhetens utmaningar. I dessa fall kan det krävas en extra erfaren och trygg barnmorska som förstår utmaningarna, detta är något vi alltid för en dialog kring mellan verksamhet och konsult. Vi har flera positiva exempel på förlossningskliniker som har täckt personalbristen med flera konsulter och på så sätt stärkt det akuta läget för att istället få möjlighet att fokusera på mer hållbara långsiktiga förändringar. Det har lett till stabilare verksamheter där de i vissa fall även fått tillbaka flera från den gamla personalstyrkan, säger Kajsa.

Många barnmorskor väljer att jobba som vårdkonsulter på grund av möjligheten att skapa ett upplägg som passar deras livssituation. Det är något Kajsa ofta hör från de konsulter hon har kontakt med.

– Många barnmorskor som jobbar inom bemanning berättar att de får mer fritid och ett bättre vardagsliv eftersom de i vissa fall kan gå ner i arbetstid alternativt jobba mer komprimerat och vara ledig längre mellan perioderna då de jobbar. Flera konsulter väljer att resa och upptäcka nya platser eller nya områden inom förlossningsvården. En konsult som jag har ville åka till ett sjukhus i Lycksele då hon både fick möjlighet att stötta upp verksamheten samtidigt som hon även kunde ta del av olika naturupplevelser under sin fritid, sedan har vi flera barnmorskor som åker till platser som Örnsköldsvik där de har färre förlossningar och ofta ett lite lugnare tempo vilket kan bli en kontrast till deras tidigare arbete, berättar Kajsa.

För Bonliva är kontakten mellan vårdkonsulterna och deras kontaktperson viktig för att kunna säkerställa en trygg och säker arbetssituation.

– Det uppstår ett sånt fint samarbete och relation mellan mig och konsulterna. Barnmorskorna berättar om allt från sina upplevelser med tuffa förlossningar till saker som händer i deras privatliv. Många som arbetar via oss uppskattar den servicen de får och att de kan vara med att påverka deras arbetssituation. De barnmorskor jag är i kontakt med dagligen beskriver att de får mer energi med sig till arbetsplatserna, vilket är väldigt fint att veta, avslutar Kajsa.

 

 

Text och foto: Jaana Salla


 

Är du intresserad av att jobba som bemanningsbarnmorska, eller vill du se vilka lediga uppdrag som finns tillgängliga idag? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.