fbpx

“Vårt mål är att alla ska ha en rimlig arbetsbelastning, att man ska ha balans i livet” – Nicole Kuba, operativ chef och skyddsombud på Bonliva

På Bonliva är det viktigt att medarbetarna, interna och konsulter, ska trivas på arbetsplatsen och känna sig säkra när olika situationer uppstår. I samband med Arbetsmiljödagen den 28 april har vi intervjuat Bonlivas egna skyddsombud Nicole Kuba för att berätta hur bolaget arbetar för att säkerställa en trygg och trivsam arbetsplats. 

– Hösten 2016 fick jag förtroendeuppdraget som skyddsombud för våra interna medarbetare och de konsulter som arbetar för oss. Vi har idag över 100 internt anställda och bemannar varje vecka ut över 500 konsulter i Sverige och Norge. En del av mina ansvarsområden är att se till att alla olyckor och tillbud som kommer in rapporteras till Arbetsmiljöverket. Det vi främst får inrapporterat från konsulter är stickskador och trafikolyckor till jobbet. Vi har även konsulter som möter patientgrupper där det händer att personal får utstå en del knuffar och slag, som inom demenssjukvården, berättar Nicole.

För att kunna få en balans i livet behöver man ges möjlighet att skapa den balansen genom trygga arbetsvillkor, möjlighet till återhämtning och trivsam arbetskultur.

Som växande bolag har företag skyldighet enligt arbetsmiljölagen att utse en skyddskommitté, eller arbetsmiljöskyddskommitté. Kommitténs uppgift är att planera och ha övergripande koll på arbetsmiljöfrågor som rör det sociala, fysiska och organisatoriska.

– Bonliva har alltid haft ett stort fokus på arbetsmiljö och hälsa med målet att vara Sveriges bästa arbetsgivare. I samband med att bolaget växte startade vi 2018 en arbetsmiljöskyddskommitté, ett formkrav enligt arbetsmiljölagen. I kommittén har vi representanter från ledningen, HR-generalisten och kollegor från de större huvudavdelningarna, support och bemanning. Vi vill att vår kommitté ska representeras av individer med olika bakgrunder och erfarenheter så vi har möjlighet att fånga in så många perspektiv som möjligt, säger Nicole.

För att kunna arbeta och förhindra risker på arbetsplatsen träffas arbetsgruppen kontinuerligt för att förbättra och åtgärda ärenden som kommer in.

– Vi har flera möten per år där vi granskar hur vårt arbetsmiljöarbete fortlöper, och ser över inkommande ärenden som vi behöver agera på. Vi granskar alla tillbud som kommer in, identifierar högriskområden och sätter in utbildningsinsatser om det behövs. En del arbetsmiljöfrågor som just stickskador på arbetsplats är ett sådant tillbud som är svårare att motverka, här får vi istället arbeta proaktivt med grundliga introduktioner för våra konsulter, säger Nicole.

Bonliva har utvecklat en egen kvalitetssäkringsprocess som är ISO-certifierad. Syftet med processen är att alla våra uppdragsgivare, patienter, anhöriga och klienter ska känna sig säkra med den personal de möter från Bonliva – och att konsulter som väljer Bonliva ska få en trygg arbetssituation.

– För att säkerställa våra konsulters arbetsmiljö är det första vi gör att se till att rätt kompetens hamnar på rätt plats. Under vår ISO-certifierade kvalitetssäkringsprocess tar vi reda på så mycket information som möjligt om konsulterna, vilket gör att vi kan matcha dem med rätt uppdragsgivare. Alla konsulter får en introduktion innan de påbörjar uppdraget. Där får de bland annat information om det praktiska som var larmknappar och medicinskåp finns, och vi förser dem med våra framtagna konsulthandböcker där vi samlat all viktig information. De får även alltid en skriftlig arbetsbeskrivning så att alla parter vet vad som förväntas, så om en konsult blir ombedd att göra något utanför beskrivningen ska de kontakta oss. Vi utreder ständigt våra processer för att motverka risker som finns och har en tät dialog med konsulterna och verksamheterna, säger Nicole.

Nicole återkommer ofta till hur viktigt det är med balans i livet.

– Vårt mål är att alla ska ha en rimlig arbetsbelastning, att man ska ha balans i livet, det är något vi arbetar aktivt för. Därför satsar vi mycket på olika förmåner för både våra internt anställda och konsulter. Bland annat erbjuder vi våra interna kollegor tid till mental PT där de får hjälp med exempelvis stresshantering. Vi erbjuder även alla anställda på Bonliva, konsulter och interna, något vi kallar Bonliva Benefits. Det är ett program som innehåller samarbeten med företag inom bland annat hälsa, upplevelser och ekonomisk vägledning. Att kunna återhämta sig på ett lyxigt hotell en helg är ett sätt, ett annat är att kunna få ekonomisk rådgivning om man vill starta eget, då kan konsulter träffa vår samarbetspartner Wint. Vi vill kunna se till så helheten är så bra som möjligt eftersom livet är lite som tårtbitar. För att kunna få en balans i livet behöver man ges möjlighet att skapa den balansen genom trygga arbetsvillkor, möjlighet till återhämtning och trivsam arbetskultur, säger Nicole.

 

 

Text och foto: Jaana Salla


 

Är du också intresserad av att jobba som vårdkonsult, eller vill du se vilka lediga uppdrag som finns tillgängliga idag? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.