fbpx

Månadens konsult i maj: "Att få andra att må bra är det som betyder mest för mig"

Månadens konsult Maj 2020 –  sjuksköterskebemanning

Månadens konsult är ett pris som delas ut till konsulter från Bonliva som gjort en särskilt god insats inom vård, omsorg eller skola. Utmärkelsen för maj månad tilldelas psykiatrisjuksköterskan Haris Velic.

Haris Velic      Foto: Privat

Sedan barnsben har Haris, 26 år, haft en vilja att jobba inom vården och hjälpa andra människor. Kort efter avslutade gymnasiestudier valde han att utbilda sig till sjuksköterska och sedan januari 2018 har Haris arbetat som konsult med Bonliva. Viljan att hjälpa till där behovet är som störst är en stark drivkraft för Haris, som snabbt blivit en favorit hos alla de uppdragsgivare som haft nöjet att arbeta med honom. Han är inte främmande för att rycka in i sista minuten när det krisat för att ”släcka bränder”, och har flertalet gånger avslutat nattpass för att direkt åka till nästa uppdragsplats som ligger flera timmar bort. I samband med utmärkelsen Månadens konsult för maj 2020 passade vi på att ställa några frågor till Haris kring hans yrkesval och vad det är som driver honom i hans yrkesroll.

”- Att få andra att må bra, det är det som betyder mest för mig. Allt började med att jag som tonåring jobbade som personlig assistent åt min kusin vid sidan av mina gymnasiestudier. Han står mig väldigt nära och behöver full omvårdnad. Min kusin har alltid gett mig styrka på ett sätt som ingen annan och han har gett mig mycket driv i livet. Efter studenten bestämde jag mig för att utbilda mig inom vården och jag sökte då in till sjuksköterskeprogrammet i Kristianstad. Under tiden jag pluggade fortsatte jag jobba så mycket som jag kunde med min kusin. Han kan inte prata men han visar alltid så mycket glädje på andra sätt. Det har motiverat mig oerhört mycket genom åren,” säger Haris.

Redan efter fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet kände Haris ett särskilt intresse för psykiatrin och tog en timanställning som skötare på psykiatriska akutmottagningen. Där samlade han på sig mycket praktisk erfarenhet och redan innan han blivit färdigexaminerad sjuksköterska hade han skrivit på en heltidsanställning på avdelningen.

”- När man jobbar på psykakuten så får man träffa människor med så många olika typer av sjukdomar. Efter att man har haft det där första mötet och känner att man når fram till patienten, det är då man går hem och känner att man har gjort skillnad.  När du vet att du är en av drivkrafterna som har hjälpt till att lyfta upp en människa som befunnit sig på botten –  att man har funnits där med stöd, samtal och medicinering – tills dess att personen kan ställa sig på sina egna ben och fortsätta sitt liv som tidigare. Det är då man känner att man har gjort något viktigt. Många av mina tidigare patienter har skrivit och tackat för hjälpen och all den uppskattning gör att jag blir ännu mer driven i min yrkesroll,” berättar Haris.

Att bli konsult var något som Haris inte hade kunnat förutspå när han pluggade till sjuksköterska. Han blev först rekommenderad att kontakta Bonliva av två kollegor som han är vän med än idag, och valet att ringa det där samtalet är någonting han är glad för.

Efter att man har haft det där första mötet och känner att man når fram till patienten, det är då man går hem och känner att man har gjort skillnad.

”- Jag kände direkt att detta kan vara något för mig och tog kontakt med Bonliva Psykiatri. Nu har jag jobbat som sjuksköterska i fyra år, varav de senaste två åren som konsult. Det är verkligen det bästa valet jag har gjort! Jag gillar att testa på nya utmaningar och livet som konsult har gjort mig starkare som person. Dessutom har åren som konsult gjort mig skickligare i mitt yrke tack vare den erfarenhet jag fått på alla de olika avdelningarna jag jobbat på. Jag har fått med mig en hel del i bagaget på kort tid och det tror jag uppskattas mycket av de verksamheterna jag kommer till,” menar Haris.

Som konsult har Haris aktivt valt att arbeta på de kliniker som haft störst behov av hans hjälp. Detta har inneburit att han arbetat i flera olika regioner, men trots att uppdragen ofta varit förlagda långt från hemmet i Kristianstad har upplägget fungerat bra för honom. En stor anledning till detta menar han är den goda relation han byggt med sitt team på Bonliva.

”- Jag måste verkligen hylla min kontaktperson Lara, hon är fantastisk och har utmanat mig sedan dag ett. Hon var bestämd med hur hon ville att vårt samarbete skulle se ut och jag tänkte att nu ska jag bevisa för henne vad jag går för. Hon har hjälpt mig väldigt mycket med allt från uppdrag till logistiken runt en ny plats jag ska bo på. Det är viktigt för mig att ha en stabil och bra relation, för när jag känner mig trygg kan jag göra ett bättre jobb som sjuksköterska. Det finns ingen arbetsgivare som slår Bonliva enligt mig!” säger Haris.

Hur framtiden ser ut för Haris får tiden utvisa, men idéer finns det gott om. Bland annat har han under våren blivit egenföretagare och arbetar nu med Bonliva som underleverantör.

”- För fyra år sedan hade jag ingen aning om vart jag skulle stå idag. Jag har tagit en dag i taget men i bakhuvudet har jag alltid haft med mig att det finns ett högre mål. Jag har klättrat en bra bit på vägen, både erfarenhetsmässigt och ekonomiskt, och har precis startat ett aktiebolag vilket är ett stort steg för mig. Framtidsplanen är att ha något eget och det finns alla möjliga idéer i huvudet men just nu får vi se vad som händer. Det är svårt att säga exakt vad framtiden har i sikte men jag vet att jag kommer fortsätta jobba med Bonliva ett bra tag till,” avslutar Haris.

 

Text: Nicole Özgün Jimenez


 

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterskabemanningsläkare eller med bemanning inom omsorg & skola? Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.