“Små gester av omtanke gör en stor skillnad” – Kristina som driver projektet Jul på Astrid Lindgrens barnsjukhus

Publicerad
12/12/2023
Skriven av
Jaana Salla

För 11 år sedan inspirerades Kristina av sin dotter Aurora till att starta julklappsinsamlingen "Jul på Astrid Lindgrens barnsjukhus". Varje jul sprider insamlingen glädje till sjuka barn genom julklappar från privatpersoner, företag och organisationer, och som delas ut av Clownmedicin. Bonliva, som nu för tredje året bidrar, engagerar sina interna medarbetare och vård- och omsorgskonsulter i denna viktiga sak. Kristina berättar hur projektet fick sin början och förhoppningar om projektets framtid – och om inspirationskällan Aurora.

– Aurora har spenderat mycket tid på Astrid Lindgrens barnsjukhus, det är som ett andra hem för oss. Hon har en medfödd sjukdom, incontinentia pigmenti, en sjukdom som sällan ger komplikationer men i hennes fall har det orsakat en svår hjärnskada med dagliga episoder av epileptiska anfall. Trots utmaningarna hon har så sprider hon bara kärlek omkring sig. Hon är väldigt empatisk och älskar livet, och har en otrolig förmåga att beröra alla människor hon möter, berättar Kristina.

– Clownerna har också haft sån enorm betydelse för våra sjukhusvistelser. De har verkligen underlättat för både Aurora och för mig som förälder, fortsätter hon.

Kristinas projekt började en nyårsafton 2012. Efter en akut inläggning med Aurora, fann hon sig själv i en situation av ensamhet och sorg. Men det var då en sköterska ringde för att önska gott nytt år, en gest som fick stor betydelse för Kristina.

– Jag insåg att när du är som längst nere och känner dig hjälplös, kan små gester av omtanke göra en stor skillnad. Det var detta ögonblick som födde idén till "Jul på Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger hon.

Jag tror att dessa paket ger barnen en stund av glädje och uppmärksamhet, något som är så viktigt när de tillbringar tid på sjukhuset

Under årens lopp har projektet utvecklats och utvidgats.

– Från början var min plan att samla in julklappar till neuroavdelningen, men när det började strömma in över 300 klappar frågade jag om clownerna kunde distribuera ut till flera barn. Idag når vi ut till fler avdelningar och åldersgrupper, och även till andra sjukhus som Karolinska i Huddinge. Det är clownerna som ser var behoven finns och hjälper till att distribuera julklapparna, förklarar Kristina.

Clownmedicin har spelat en stor roll i projektet. Sedan 1998 har dessa eldsjälar besökt barn på sjukhus, och deras förmåga att anpassa sig till varje barns behov har varit ovärderlig menar Kristina och utvecklar.  

– De ser barnen och skapar genuin kommunikation, vilket är otroligt viktigt för både barnen och deras föräldrar, säger Kristina.

För Kristina är det viktigt att vara i bakgrunden och låta clownerna sköta utdelningen.

– De berättar för mig om hur de delar ut gåvorna och jag får höra berättelser om barn som blir glada och överraskade," säger hon. "Jag tror att dessa paket ger barnen en stund av glädje och uppmärksamhet, något som är så viktigt när de tillbringar tid på sjukhuset."

Att samlas och göra något för ett gott syfte

– Varje år kommer några tappra hjälpare till undsättning med att slå in paket när det krisar. Jag har fått hjälp av Auroras personliga assistenter och hennes storasyster, men även vänner och bekanta hoppar in. Det har blivit värdefulla stunder med människor som jag ibland inte har tid att träffa annars. Vi gör det tillsammans för ett gott syfte, och man ger inte bara en present utan man ger även av sin tid, säger hon.

När det gäller framtiden för "Jul på Astrid Lindgrens barnsjukhus" ser Kristina fram emot att projektet fortsätter, även om någon annan kanske tar över huvudansvaret.

– Förra året när Auroras assistenter såg mig paketera julklappar in i det sista sa jag: “Nu när det är 10-årsjubileum blir det sista gången”, men jag har så otroligt svårt att sluta eftersom det här ligger mig så varmt om hjärtat. Det skulle kännas tomt att överge det helt, därför ser jag gärna att någon annan tar huvudansvaret så kan jag stötta upp. Det är viktigt för mig att projektet lever vidare, avlutar Kristina.

Den här artikeln är framtagen som en del av kampanjen Bonlivas småhjältar, där vi tillsammans uppmärksammar alla svårt sjuka barn som varje dag kämpar på sjukhus när de egentligen borde gå i skolan, vara hemma med sin familj och leka med sina kompisar. Som konsult eller internt anställd hos Bonliva har du möjlighet att delta i kampanjen och samla in pengar till Barncancerfonden genom olika aktiviteter, eller skicka in ett bidrag genom Bonlivas digitala insamling. Alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden.

Läs mer om insamlingen här på Barncancerfondens hemsida.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!