Så förbereder du dig bäst för nya konsultuppdrag inom vård och omsorg

Publicerad
16/7/2024
Skriven av
Nicole Özgün

Att arbeta som konsult inom vårdbemanning innebär ofta nya utmaningar och möjligheter. För att vara framgångsrik och kunna leverera bästa möjliga vård till dina patienter, är det viktigt att förbereda sig väl inför varje nytt uppdrag. Här är några tips och råd om hur du bäst förbereder dig inför nya konsultuppdrag som vårdkonsult.

Förbered dig inför att bli konsult

Efter att du skickat in din intresseanmälan och fram till att du börjar ditt första uppdrag så är det ett par steg på vägen som är obligatoriska för alla nya Bonliva konsulter. För att underlätta processen är det bra om du förbereder följande:

  1. Uppdatera ditt CV
    Ditt CV behöver vara uppdaterat och skrivet på svenska samt innehålla information om dina tidigare anställningar och inom vilken tidsperiod respektive anställning/uppdrag har pågått.
  1. Förbered dig för kvalitetssäkringen
    Alla våra konsulter behöver gå igenom vår kvalitetssäkringsprocess, här kan du läsa mer om den. Under detta steg kommer vi bland annat att kontakta tre referenser. För sjuksköterskor och läkare som ska arbeta på uppdrag i region kan du läsa mer om förberedelserna här.

Vill du veta mer om hur det går till steg för steg när du vill arbeta som konsult? Läs mer här!

Inför varje uppdrag

  1. Förstå uppdragets specifika krav
    Innan ditt uppdrag börjar, se till att du har en klar förståelse för vad som förväntas av dig. Detta inkluderar:

    - Arbetsbeskrivning: Läs igenom arbetsbeskrivningen noggrant och om något är oklart, tveka inte att fråga din kontaktperson på Bonliva innan start.

    - Förväntade mål och resultat: Känn till vilka mål som ska uppnås under ditt uppdrag och vilka resultat som förväntas av dig.
  2. Planera din resa
    Planera din resa och boende i god tid om uppdraget kräver att du reser eller bor på annan ort. Bonlivas rese- och boendeavdelning finns nära till hands och hjälper dig att boka allt inför ditt uppdrag om det behövs.
  3. Bekanta dig med din nya arbetsplats
    Varje arbetsplats har sin unika kultur och sätt att arbeta. Att snabbt kunna anpassa sig till nya miljöer är en viktig färdighet för en konsult.

    - Ta reda på vad som gäller på arbetsplatsen. Förstå de specifika rutinerna och policyerna på den nya arbetsplatsen.

    - Lär känna personalen. Ett bra samarbete med kollegor är avgörande, introducera dig själv och försök att etablera en god relation med dina nya kollegor.

Allmänna tips för att lyckas som konsult

Att arbeta som konsult kan ibland innebära att du reser i samband med uppdrag, vilket gör att det är ännu viktigare att balansera arbete och fritid för att ha en hållbar arbetslivsbalans.

  • Ta hand om din mentala hälsa: Ha en balans mellan arbete och privatliv, sätt gränser och se till att du tar tid för återhämtning. Att regelbundet byta arbetsmiljö kan vara psykiskt påfrestande. Det kan även vara värdefullt att ha en teknik för stresshantering som hjälper dig hantera arbetsbelastningen effektivt.
  • Bygg ett starkt nätverk: Du kan alltid vända dig till kollegor och vänner inom branschen för stöd och råd. Vi på Bonliva finns även alltid här för dig och arbetar för att du ska känna dig trygg längs hela vägen.
  • Håll dig uppdaterad: Se till att hålla dina kliniska kunskaper och färdigheter uppdaterade med de senaste riktlinjerna och behandlingsmetoderna inom ditt yrkesområde.

Att följa dessa tips kan hjälpa dig att känna dig mer förberedd och trygg inför dina konsultuppdrag inom vård och omsorg. Varje uppdrag ger nya erfarenheter och möjligheter till personlig och professionell utveckling. Lycka till!

Relaterade artiklar:

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!