Hälsomånad hos Bonliva – Jesper Grahn, psykolog, guidar till ett hälsosamt liv

Publicerad
6/5/2024
Skriven av
Jaana Salla

För andra året i rad kör Bonliva-koncernen en månad full av hälsa och välmående, där alla vårdkonsulter och interna medarbetare bjuds in att delta i aktiviteter som inte bara stärker kroppen utan även sinnet. Jesper Grahn med lång erfarenhet inom företagshälsa, primärvård och organisationspsykologi, delar med sig av hur du som individ och arbetsgivare kan främja psykisk och fysisk hälsa.

Vad betyder hälsa för dig?

– För mig betyder hälsa att ha möjlighet att leva sin fulla potential, enligt ens egna förutsättningar och intressen. Då är det avgörande att bygga upp en stabil grund för ett hälsosamt liv. Jag brukar lyfta fram fyra huvudområden för att skapa denna bas:

  • Sömn
  • Kost
  • röra på sig regelbundet
  • upprätthålla meningsfulla relationer.  

När vi ser till dessa områden, lägger vi grunden för ett hälsosamt liv. Sedan är det viktigt att varje person reflekterar över vad hälsa betyder för dem; "Vad innebär min hälsa, och vad vill jag kunna göra med mitt liv?".

Hur påverkas vi av träning?  

– När du tränar sker en mängd hälsofrämjande reaktioner i kroppen. Fysisk aktivitet förbättrar välbefinnande och sömn, minskar känsligheten för stresshormonet kortisol, har positiv påverkan på exempelvis endorfiner, serotonin och dopamin i hjärnan.  En annan viktig aspekt av fysisk aktivitet är den psykologiska aspekten, där fysisk aktivitet erbjuder en känsla av meningsfullhet, särskilt när den kombineras med sociala aktiviteter som att träffa vänner. Detta har en positiv effekt på vår psykiska hälsa.  

– Dock är det viktigt att balansera träningen väl; för mycket träning utan tillräcklig vila kan leda till utmattning. Det är därför viktigt att inte pressa kroppen till överansträngning.

På vilket sätt är det viktigt att ta hand om sin hälsa för att förebygga psykisk ohälsa, och vad skulle du ge för tips för att hitta både fysisk och mental balans?

– Att sträva efter att hålla sig frisk i kropp och sinne är grundläggande för att bibehålla en god psykisk hälsa. Jag föreslår att man utarbetar en konkret plan, med små förändringar, kopplade till de fyra grundläggande områdena. Sen visar forskning att närmande-mål, i stället för undvikande-mål, fungerar bättre om man vill uppnå långsiktig förändring. Exempelvis "Jag vill kunna leka med mina barnbarn utan att bli trött" eller "Jag vill vakna och känna mig glad". Att dagligen ta små steg mot dessa mål bidrar till en stabil grund för välbefinnande, och kan göra en stor skillnad för hur du mår.

Här är fyra vanliga tips utifrån de grundläggande områdena:

Sömn
Ha en mobilfri-zon i sovrummet.  

Kost
Ät under regelbundna tider, helst tre till sex mål om dagen, varav tre mål ska bestå av varma måltider (frukost, lunch och middag) och ät utifrån tallriksmodellen. En generell rekommendation som rör de flesta är att lägga till mer frukt/grönt och fisk i sin dagliga kost.

Rör på dig regelbundet
Att röra på sig gör att man känner sig mindre stressad och gladare. Du kan börja med något enkelt, som att ta trapporna i stället för hissen.  

Upprätthåll meningsfulla relationer
Att ha bra relationer med andra gör att man känner sig mindre ensam och får en bättre hälsa. Ring en vän eller familjemedlem mer för att hålla kontakten.

– Ibland kan man behöva mer stöttning i beteendeförändring, tankar eller med relationer, och då är terapi ett bra alternativ. Du kan vända dig till din vårdcentral eller söka privat hjälp. Exempelvis från erfarna vårdgivare som de hos Bonliva Care.

Varför är det viktigt att skapa en hälsosam arbetsmiljö, och hur kan gemensamma hälsosamma aktiviteter bidra till arbetsplatsens välmående och sammanhållning?

– Att främja en hälsosam arbetsmiljö är avgörande för både medarbetares välmående och leder till bättre resultat för företaget eller organisationen. En välbalanserad miljö där medarbetare känner sig trygga och stöttade bidrar till ökad produktivitet och kreativitet, vilket gör att varje person kan nå sin fulla potential. Dessutom hjälper det till att locka och behålla talanger i en allt mer konkurrensutsatt arbetsmarknad.

– Engagerande och inkluderande initiativ, som stegtävlingar och hälsomånader, kan absolut uppmuntra till samarbete och positiv energi på arbetsplatsen, samtidigt som de ger en hälsosam paus från det dagliga arbetet.  

Jesper Grahn, som varit psykolog sedan 2015, har en bred erfarenhet som kliniker i såväl primärvården som företagshälsovården och har även tidigare arbetat på Bonliva Care.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!