Att gå från anställd till underleverantör – 5 saker att tänka på

Publicerad
21/2/2022
Skriven av
Bonliva

Har du funderat på att lämna din Bonliva-anställning för att i stället pröva lyckan som egenföretagare och arbeta hos Bonliva som underleverantör? Då har du en spännande tid framför dig! I den här artikeln har vår samarbetspartner Wint samlat 5 saker som är lätta att missa, men som är bra att ha i bakhuvudet när man går från löntagare till underleverantör.

Att tänka på när du inom vården går från anställd till underleverantör

Det är ett äventyr och en utmaning att starta eget. Som anställd har du haft en rad förmåner och försäkringar som du kanske inte har reflekterat särskilt mycket över. Det har per automatik sparats till din pension, din lön bara kommer med regelbundet och arbetsgivaravgifter, vad är egentligen det? Häng med så berättar vi mer!

1. Välj bolagsform med omsorg

När man beslutar sig för att starta eget företag är den enskilda firman ofta en bolagsform som ligger nära till hands. Det känns kanske enklast så, det är ju trots allt bara du i bolaget. Och då slipper du dessutom att investera 25 000 kr i aktiekapital.

Och ja, det resonemanget ser ju logiskt ut vid första anblicken. Men faktum är att det finns många fördelar med att i stället välja att starta ett AB. Det personliga ansvaret är en sak att tänka på. I en enskild firma är du nämligen personligen ansvarig för bolagets eventuella skulder medan du i ett AB räknas som en juridisk person. Därmed riskerar du på din höjd att förlora det satsade aktiekapitalet och eventuella insättningar i bolaget.

Sedan är möjligheten att ta utdelning ett starkt skäl till att många väljer AB som bolagsform. Det innebär att om du har ett positivt klirr i kassan så har du möjlighet att plocka ut en utdelning utöver din lön, som sedan beskattas lägre än vad just lön gör.

Många väljer därför att endast ta ut lön upp till brytgränsen för statlig skatt och sedan ta ut ytterligare pengar i en lågbeskattad utdelning. På så sätt kan de maxa pengarna i fickan totalt sett, utan att behöva betala lika mycket skatt.

2. Tänk på dina förmåner!

När du driver ett AB får du köpa in sådant som behövs i företaget och göra avdrag för momsen. Vissa saker som du köper in får du även använda privat – till exempel kan du välja valfri telefon, dator eller iPad och betala med bolagets pengar. Har du en dator sedan tidigare som du nu kommer att använda i tjänsten? Då kan du låta företaget köpa den av dig.

Det är även helt okej att låta företaget stå för gymkortet eller annan träning. Du kan låta bolaget betala friskvård för dig upp till 5 000 kr per år, helt skattefritt!

3. Det här betalar din lön

En bruttolön, dvs den lön som idag står i ditt avtal med Bonliva, innehåller både skatter och pensionsavdrag. Och utöver bruttolönen betalar även arbetsgivaren en arbetsgivaravgift. Därför kan det vara bra att veta att du från och med din första dag som egenföretagare kommer vara din egen arbetsgivare, och att det är du som kommer att stå för alla de kostnaderna.

För att titta närmare på vad en bruttolön består av, ser det ut så här:

  • Nettolön (det du får utbetalt)
  • Kommunal skatt
  • Statlig skatt (om din lön är tillräckligt hög)
  • Allmänt pensionsavdrag, grundavdrag och jobbskatteavdrag

+ sociala avgifter och arbetsgivaravgifter, som betalas av företaget utöver din bruttolön.

Det innebär att om du vill få ut till exempel 40 000 kr netto i fickan, kommer det att kosta ditt bolag ca 76 000 kr när arbetsgivaravgifter, sociala avgifter och inkomstskatten läggs uppe på din nettolön.

Ha det i åtanke när du räknar på hur många timmar du minst behöver jobba varje månad (fråga din kontaktperson på Bonliva om du vill veta hur mycket du skulle kunna fakturera för varje arbetad timme om du väljer att bli underleverantör)!

4. Tänk på pensionen!

Vi vet. Det känns trist att behöva tänka på pensionen redan nu. Men faktum är att det är viktigare än vad du tror. Och när du driver eget betalas inte tjänstepensionen in per automatik – den pucken måste du stå för framöver.

Den så kallade ålderspensionen är inbakad i arbetsgivaravgifterna, vilket är bra. Men ha då i åtanke att det baseras på hur mycket lön du faktiskt tar ut. Tar du ut en låg lön så är det per definition inte så mycket pengar som avsätts. För att maxa den allmänna pensionen behöver du ta ut en lön på lön på drygt 49 900 kr per månad under 2023.

Förutom allmän pension får enligt Pensionsmyndigheten 9 av 10 som har en anställning tjänstepension från sin arbetsgivare. Nu när du är egen, måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen, och det gör du genom eget sparande. Antingen i pensionsförsäkring, som vi nämnde ovan, eller i valfritt långsiktigt sparande. Du behöver spara 4,5 till 6 % av din lön för att det ska motsvara vad de flesta anställda får inbetalt till sin tjänstepension varje månad. Bra att ha i åtanke så att du kan njuta av livet även när du blir pensionär!

5. Tänk på att försäkra företaget (och dig själv!)

Försäkringar är en skön trygghet som kan hjälpa till i många olika situationer. De större försäkringsbolagen erbjuder försäkringspaket framtagna efter bransch, men det finns även branschspecifika mindre försäkringsbolag. Benchmarka gärna försäkringsbolagen mot varandra och hör dig för med andra underleverantörer vad de använder för försäkringsbolag och om de är nöjda med den lösningen.

När du jobbar som underleverantör till Bonliva finns även vissa försäkringar – exempelvis en ansvarsförsäkring – som du måste ha för att uppfylla de krav Bonliva ställer på sina underleverantörer. Prata med din kontaktperson på Bonliva för att få veta mer om exakt vilka försäkringar du behöver.

När det kommer till försäkringar för dig som person, så har du som anställd antagligen en rad försäkringar som Bonliva står för. Dessa kommer att försvinna nu när du blir egen, så ta dig en funderare kring dessa:

  • Pensionsförsäkringar som kompenserar för tjänstepensionen. En pensionsförsäkring är ett privat pensionssparande på ett värdepapperskonto som är låst till att du fyller 55 år.
  • Olycksfallsförsäkring som skyddar dig när du är på jobbet.
  • Sjukavbrottförsäkring som ger dig ersättning för fasta kostnader vid sjukdom.
  • Det finns även försäkringar som höjer din sjukpenning och som täcker kostnader för läkarvård.

Vill du komma igång med ditt nya bolag snabbt och enkelt?

De flesta som startar bolag gör det för att de vill förverkliga en dröm eller för att de vet att det finns mer pengar att tjäna som konsult eller underleverantör än som anställd. Att plötsligt behöva tänka på momsavdrag, planera lönedeklarationer och bokföra fakturor är inte vad man ser framför sig. De blir tråkiga måsten som både ger gråa hår och stjäl tid och pengar från din business.

För att du ska slippa allt detta har Wint tagit fram ett riktigt bra erbjudande för dig som vill starta bolag. Just nu kan du nämligen få ett startklart bolag, helt kostnadsfritt, från oss på Wint. Vi tycker nämligen att bra idéer förtjänar att få utrymme och vill göra det så enkelt som möjligt att både starta och driva företag.

Vi förser dig med ett nytt aktiebolag helt kostnadsfritt, vilket bara det är ett riktigt förmånligt erbjudande. Dessutom bjuder vi på registreringsavgiften hos Bolagsverket, fixar allt det administrativa och ser till att du får ett startklart aktiebolag med företagskonto hos SEB och färdiga kopplingar till såväl Wints automatiserade bokföringstjänst som Skatteverket.

Det enda du behöver göra är att sätta in 25 000 kr i aktiekapital så är du redo att köra i gång med din verksamhet. Därefter kommer Wint också hantera din löpande bokföring och administration, så att du kan fortsätta fokusera på ditt jobb – inte på pappersarbete.

Läs mer om Wints erbjudande här!

Vill du veta mer om fördelarna med att driva eget AB?

Bonliva och Wint har tagit fram ett webinar, speciellt avsett för Bonliva-anställda konsulter som ännu inte driver eget AB. I webinariet tar vi bland annat upp vilka ekonomiska fördelar som finns för dig att driva eget AB, hur lönen ser ut som anställd vs underleverantör och viktiga summor och gränsbelopp.

Klicka här för få webinariet skickat till din epost.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!