Månadens konsult i Norge, oktober: “Jag tycker jag blir en bättre barnmorska när jag arbetar som konsult”

Publicerad
13/10/2022
Skriven av
Jaana Salla

Varje dag gör vårdkonsulter i form av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor fantastiska insatser inom vård och omsorg i Norge. Därför uppmärksammas enskilda vårdhjältar för sina goda insatser genom Bonlivas hyllning Månadens konsult. I oktober har utmärkelsen gått till sjuksköterskan och barnmorskan Ingrid Winlöf.

Ingrid har arbetat som sjuksköterska i strax över 20 år, och fastnade för barnsjukvård efter att hon provat på intensivvård för förtidigt nyfödda barn.

– Jag har varit sjuksköterska i 21 år och barnmorska i 11 år. Jag började faktiskt karriären i Oslo som sjuksköterska, där arbetade jag ett år. Jag sökte sen ett traineeprogram i Stockholm där man provar på olika avdelningar och sedan väljer ett område. Då fastnade jag för barnsjukvård och jobbade på en neonatal intensivvårdsenhet som är en intensivvårdsavdelning för förtidigt nyfödda barn. Jag jobbade också några år som barnmorska på en så kallad samvård där sjuka barn kan vårdas tillsammans med deras mamma efter födseln. Därefter ville jag ha mer erfarenhet av födslar och sökte jobb som barnmorska på en förlossningsavdelning i Stockholm, där jag fortfarande har en deltidsanställning, berättar Ingrid.

Det är många tankar som dyker upp när Ingrid ska beskriva vad det bästa med yrket är.

– Jag har svårt att fatta mig kort när jag ska beskriva vad det bästa med yrket är. Det är självklart stort att få vara med och stötta kvinnan och hennes partner i deras största dag i livet, att få vara med och bidra till en trygg upplevelse för dem. Det är inte alltid lätt, ibland är det riktigt tufft, men det går oftast bra. Det är så himla fantastiskt och speciellt att få jobba med själva livet, att få se barnets första andetag och lyckan hos föräldrarna, säger Ingrid.

Ingrid har hunnit samla många insikter från förlossningsvården, och hur det skiljer sig mellan Norge och Sverige. Hon ser att en kombination av båda ländernas system skulle vara mest gynnsamt, men tycker det viktigaste är att som konsult försöka “ta seden dit man kommer”.

– Största skillnaden med att jobba som barnmorska i Norge, jämfört med Sverige, är att jag har ansvar för en födande kvinna i stället för två, det är även bättre bemannat och mindre stress. Jag kan göra det jag behöver i lugn och ro utan att känna dåligt samvete över att jag inte hinner med. Sen är lönen väldigt mycket bättre än i Sverige, i alla fall om jag väljer att jobba kvälls- eller nattpass. Alla ställen har sina för- och nackdelar och jag kan ibland uppleva förlossningsvården i Norge som lite ”gammaldags” och mer läkarstyrd, än vad jag är van att jobba vid. Men hemma i Sverige jobbar jag i en storstad med massor av födslar så det gör såklart skillnad. Jag skulle vilja ha en mix av hur de arbetar i Norge och i Sverige, då skulle det bli toppen! Jag tycker däremot att det är viktigt att ta seden dit man kommer så det är inget problem att arbeta lite annorlunda. Det är ju en förutsättning som konsult att man faktiskt anpassar sig efter verksamhetens procedurer och kultur, säger Ingrid.

När jag arbetar via bemanning har jag även bättre lön vilket spelar stor roll när jag på halvtid är ensamstående med 3 barn, det minskar stressen.

Det var bland annat kärleken som ledde Ingrid till konsultyrket, och möjligheten att kombinera ett liv i både Sverige och Norge. Med barnen hos deras pappa i Sverige och nya kärleken i Norge kan hon få det bästa från två världar.

– Det var faktiskt kärleken, nyfikenhet och möjligheten till bättre friluftsliv som fick mig att arbeta som konsult. Jag är skild och lever mitt liv både i Sverige och Norge, där jag har nya kärleken i Norge men mina barn i Sverige, vilket kan låta komplicerat men funkar jättebra. När barnen är hos sin pappa kan jag passa på att göra annat. Jag älskar friluftsliv och Norge är ju helt överlägset när det kommer till att gå på tur i naturen, det är fantastiskt! Jag och kärleken brukar försöka lägga in en längre tur efter en jobbvecka eller när det funkar. Jag tycker Norge är det vackraste landet i hela världen och det är ett nöje att gå på tur i det här landet, säger Ingrid.

Ingrid har fått massa beröm för sitt arbete på förlossningsavdelningen i Haugesund, och extra uppmärksammat har hennes workshops blivit. Något som uppskattats både av den ordinarie personalen och de andra konsulterna.

– Jag blev tillfrågad att hålla i några workshops av verksamhetens skiftansvariga barnmorska, eftersom jag är van att undervisa hemma. Vi passade på att öva neonatal hjärt- och lungräddning och spinning baby. I neonatal hjärt- och lungräddning utgår man från en allmän algoritm och då lånade jag en docka från nyföddintensivavdelningen, sen pratade vi genom olika scenarion, samt övade praktiskt på att ventilera och återuppliva dockan genom att följa algoritmen. Spinning baby däremot har inget med återupplivning att göra utan är en bred vetenskap, eller movement, med olika sätt och övningar samt rörelser för kvinnan att hjälpa barnet rotera ned i bäckenet. Det är inte bara jag som håller i de här utbildningarna utan är snarare den som inleder med några enkla instruktioner och ger några praktiska övningar, men efter ett tag delar alla sina erfarenheter med varandra. Det är det som är det fantastiska när alla besitter så mycket kunskap och delar den kunskapen med varandra, då blir teamet ännu starkare och bättre, och workshops är ett bra sätt att dela kunskapen på. I Haugesund är verkligen alla med, alla är positiva till utbildning, både ordinarie personal och konsulter är nyfikna och vill bidra. Det är det som är så himla bra med Haugesund, berättar Ingrid.

Med sina 21 år inom vården har Ingrid många otroliga minnen, men det är ett speciellt minne från arbetet som barnmorska som satt sig starkast.

– Jag har så många minnen från min tid inom sjukvården men jag har väldigt speciellt minne som barnmorska. En dag när jag skulle ta emot ett barn inne på ett förlossningsrum upptäckte jag av en slump att den blivande pappan som satt där inne var någon som betytt oerhört mycket för mig. Ett år innan gick jag igenom en väldigt tuff tid med bland annat skilsmässa, och den här personen hade som yrkesman hjälpt mig genom den här processen. Jag hade sagt till honom att jag inte visste hur jag skulle kunna återgälda hans hjälp, och han sa på skoj som svar att jag kunde bidra med en sak; att vara barnmorska till honom och hans partner när de en dag ska ha barn. Så av ren slump var det precis det som hände ett år senare. Vi blev alla väldigt rörda och grät av lycka, och efteråt sa han: “Nu Ingrid, nu har vi verkligen gjort varandra en varsin livstjänst”, berättar Ingrid.

Ingrid älskar äventyret som konsultyrket erbjuder och den trygghet det innebär med egen kontaktperson och bättre ekonomi. Konsultrollen utvecklar även Ingrid i sin yrkesprofession.

– Det jag uppskattar med Bonliva är enkelheten, att det funkar så bra och äventyret. Min kontaktperson Emma Fredriksson gör det enkelt och trevligt för mig, hon finns där som trygghet och svarar alltid på frågor samt löser problem som kan uppstå. När jag arbetar via bemanning har jag även bättre lön vilket spelar stor roll när jag på halvtid är ensamstående med 3 barn, det minskar stressen. Jag tycker jag också blir en bättre barnmorska när jag arbetar som konsult, för jag får alltid nya inputs och att se annat bidrar till att jag tänker mer utanför boxen. Jag får också se vad jag går för, att jag faktiskt kan väldigt mycket, men trots det är jag ju aldrig färdiglärd. Det gäller att vara nyfiken och vilja utvecklas, något som förstärks när jag arbetar som konsult. Men det allra bästa är att det känns lite som ett äventyr varje gång jag ska iväg, det pirrar i hela kroppen och jag längtar efter kollegorna på andra sidan gränsen, avslutar Ingrid.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!