Livet som sjuksköterskekonsult och friluftare i Norge – del 2

Publicerad
5/8/2022
Skriven av
Jaana Salla

Vi följer friluftsentusiasterna Alexander och Timmy som valde livet som vårdkonsulter i Norge för att kunna ägna sig åt sina intressen – naturen och fotograferingen. De berättar om deras spännande och utmanande vardag, samt vilka insikter de fått hittills.

Alla vårdkonsulter hos Bonliva har en egen kontaktperson som stöttar inför, under och efter uppdrag. Det är ett samarbete där konsulten är med och påverkar upplägg och avtal.

– Vi har oftast en tätare kontakt inför uppdrag, där jag börjar med att lägga fram min bild av vart och inom vilket område jag vill arbeta. Sen tar det från några minuter till dagar tills min kontaktperson återkommer med ett förslag. När vi kommit överens presenteras jag för verksamheten, sen om uppdraget blir aktuellt blir det kontraktsskrivning. Som regel har vi konsulter ganska mycket att säga till om, säger Timmy.

– Kontakten fungerar verkligen bra hela tiden, det är alltid så avslappat och inte för formellt. Jag har haft två olika kontaktpersoner beroende på om jag varit på uppdrag i Norge eller Sverige. Jag känner verkligen att de vill att vi ska ha det bra, tillägger Alexander.

Alexander och Timmy upplever tydliga skillnader mellan norska och svenska arbetsplatser.– Jag tycker en av de största skillnaderna mellan Norge och Sverige är att det är plattare hierarkier på arbetsplatserna i Sverige. Som sjuksköterska i Sverige har du större ansvar och genomför delar av de uppgifter läkarna gör här i Norge, men i huvudsak ser jag att vi delar samma utmaningar oavsett land. Som sjuksköterska måste du klara av att hantera och lära dig väldigt komplexa interaktioner, bland annat om läkemedel, näringsmedel, du ska veta när en pump ska startas och minnas när en odling har tagits. Så för mig handlar det om att grotta ner sig i all information och lära sig så mycket som möjligt på vägen, säger Alexander.

– Jag håller med om att hierarkierna skiljer sig. I Sverige har vi även ett tätare samarbete och vi får vi ta mer plats, exempelvis om jag ser att en patient är dålig kan jag själv initiera en provtagning, men här i Norge tar vi inte många av blodproverna själva utan måste gå via en läkare. Jag skulle säga att vi jobbar mycket mer patientnära här och med arbetsuppgifter som vi ofta tänker är en undersköterskas jobb i Sverige. Det här kan av och till kännas frustrerande om man vill mer, men det är också skönt att kunna ta ett litet steg tillbaka, låta andra styra ibland och inte arbeta med samma stress som det kan vara på svenska arbetsplatser, säger Timmy.

– En till aspekt är att du arbetar i genomsnitt 35 timmar per vecka här i Norge, medan i Sverige har du 40 timmars veckor. Så bara i det avseendet jobbar du också mindre, och får automatiskt mer energi över, tillägger Alexander.

För mig handlar inte livet om att vara på samma ställe tills du går i pension, utan jag vill kunna ta tillvara på livet, Alexander

Att arbeta på konsultbasis kan upplevas osäkert när det saknas garanti för när nästa uppdrag kommer. Timmy har valt att fokusera på fördelarna som det ger, något hans mamma haft svårare att se.

– Jag är aldrig orolig för att inte få ett jobb, bara du är lite öppensinnad går det faktiskt väldigt fort att få ett uppdrag. Samtidigt förstår jag att det kan kännas otryggt när du inte vet när eller vart nästa jobb är. Min mamma som har varit enhetschef inom vården var faktiskt orolig för att jag bytte jobb så ofta. Hennes uppfattning är att du blir mindre attraktiv för arbetsgivarna när du bara har jobbat så korta perioder. Men så ser inte vårdbranschen ut idag, åtminstone inte för sjuksköterskor, eftersom det finns ens sådan hög efterfrågan på oss. Min inställning är snarare att du alltid kommer vara attraktiv eftersom du får så enormt mycket mer kompetens från alla platser och områden du testar på, samt att det visar på flexibilitet vilket många arbetsgivare eftertraktar. Så jag tror inte det på något sätt gör mig till sämre sjuksköterska eller att det kommer se negativt ut på mitt CV, säger Timmy.

Fotografi av Timmy Larsson
Bild: Timmy Larsson

Timmy och Alexander har båda ett aktivt liv där det sociala och fjället står i centrum. De ger oss inblick i livet på uppdrag och äventyret.

– Det är väldigt praktiskt att vara så långt norrut eftersom du har midnattssol här. Om du exempelvis jobbar dagtid och sen kväll dagen efter kan du gå ut mitt i natten, det blir inte mörkt. Plus att här tar man sällan en övernattningstur, utan de flesta är ute i snitt 4–5 timmar, så om du vill hinner du gå på en tur före och efter jobbet. Jag tar verkligen varje chans jag får att komma ut, bara för en joggingtur men helst gå upp på ett fjäll. Svenska fjäll är så vidsträckta och inte spetsiga som de norska, turerna här går rätt upp och rätt ner. Jag upplever att det också är något rått med klimatet här som jag tycker om. Det får gärna vara lite tufft när man är ute. Jag förbereder mig för att möta elementen vilket alltid ger en extra spänning innan jag ska ut och sen är där ute. Desto högre upp du kommer desto mer börjar det blåsa och frysa till. Jag älskar känslan av att möta klimatet och veta att jag har kläder och utrustning som håller det här. För mig är det en större utmaning om det är väldigt soligt eftersom jag är rödhårig och har därför lättare för att bränna mig, säger Timmy.

– Jag brukar nästan aldrig planera något utanför jobbet, utan det blir att jag umgås med likasinnade människor som delar samma intressen. Vi kan till exempel sticka iväg till en klätterhall som finns här, annars brukar jag ofta åka till fjället för att endurocykla. För mig handlar inte livet om att vara på samma ställe tills du går i pension, utan jag vill kunna ta tillvara på livet, vill kunna se världen och träffa människor, försöka leva livet nu. Vem som helst kan göra det, avslutar Alexander.

Läs även:

"Livet som sjuksköterskekonsult och friluftare i Norge" – del 3

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!