Månadens konsult, juli: “Det bästa med yrket är självklart mitt intresse för människor men det finns även en sådan trygghet att vara sjuksköterska"

Publicerad
7/7/2022
Skriven av
Jaana Salla

Utmärkelsen Månadens konsult delas ut från Bonliva till vårdhjältar som gjort särskilt goda insatser inom vård, omsorg och skola. För juli månad har utmärkelsen gått till specialistsjuksköterskan Andreas Jeppsson.

Utmärkelsen Månadens konsult delas ut från Bonliva till vårdhjältar som gjort särskilt goda insatser inom vård, omsorg och skola. För juli månad har utmärkelsen gått till specialistsjuksköterskan Andreas Jeppsson.

För Andreas var det ambulansyrket som lockade honom först och han tog sikte till att specialisera sig som ambulanssjuksköterska. Efter att ha arbetat inom ambulanssjukvården ett tag insåg han att arbetstiderna inte passade just honom och snart därefter hittade han området för honom.

– Jag hade länge velat bli ambulanssjuksköterska och tog min examen 2015, men märke snart därefter att jag hade problem att ställa om efter veckorna vi arbetade. Vi hade väldigt många nattpass på raken och mycket av min lediga tid gick till att återhämta mig. Annars är det ett fantastiskt yrke där man kan utvecklas mycket och det ställer höga krav på ens kunskaper. Jag började söka mig till något annat och fick sen ett jobberbjudande av en bekant som var avdelningschef på en rättspsykiatrisk klinik i Växjö, ett område jag inte alls tänkt på. Jag hade inte så höga förväntningar men det visade sig bli en av de bästa arbetsplatser jag varit på och där föddes intresset för psykiatrin, säger Andreas.

Inom sjuksköterskeyrket finns det alltid möjlighet att lära sig något nytt, många jobbtillfällen och chansen att möta nya människor.

– Det bästa med yrket är självklart mitt intresse för människor men det finns även en sådan trygghet att vara sjuksköterska. Det finns så många olika områden du kan specialisera dig inom och om du skulle tröttna på en arbetsplats kan du faktiskt säga upp dig för det finns många jobb. Du har valfriheten och tryggheten vad som än händer. Jag har fått så många nära vänner genom sjukvården, säger Andreas.

Mitt tips till de som kommer in till nya arbetsplatser är att var prestigelös och involvera folk med mycket erfarenhet, då kommer det gå bra.

När Andreas inledde sitt samarbete med Bonliva 2020 var bemanning helt nytt för honom. Att arbeta på konsultbasis har gjort att han kan anpassa arbetsschemat som han själv vill.

– För två år sen kände jag att jag ville testa bemanningslivet och visste genom kollegor att Bonliva hade många uppdrag inom psykiatrin. Jag bor i Helsingborg så jag valde därför ett uppdrag i närheten, det kändes tryggt att börja så. Först hade jag ingen aning om hur mycket jag faktiskt kunde påverka mitt arbete med exempelvis schema. Nu när jag väl kommit in i det väljer jag att jobba rätt få helger, men sen är det skönt att ibland kunna vara ledig mitt i veckan om jag känner för det. Jag är en rutinmänniska och gillar att arbeta, och rycker gärna in när det behövs. Det är verkligen en fördel att kunna lägga upp schemat själv. Men nu till hösten har jag planerat att belöna mig med långledighet och kommer resa i väg i ett par månader, berättar Andreas.

Andreas upplever att han utvecklas både i sin profession och privatliv som konsult, något som han ser mycket positivt på.

– Sen jag började som konsult har jag både utvecklat nya intressen och lär mig hela tiden nya saker under uppdrag. Eftersom jag fakturerar via mitt eget bolag har jag blivit mer intresserad av företagande och vill förstå hur ekonomi fungerar. Det är ett spännande område och har redan lärt mig en del om bland annat aktier. Jag träffar även hela tiden nya kollegor när jag kommer till arbetsplatser jag aldrig varit på, vilket jag gillar. Det är något som utvecklar mig enormt mycket i mitt arbetssätt och mig som person, säger Andreas.

Andreas har hittat sina strategier när han kommer till nya arbetsplatser, tips som han gärna delar med sig av till alla som kommer ut som ny på verksamhet.

– Det brukar gå väldigt bra att komma in som ny till verksamheter, jag tror det är för att jag är en väldigt social person och är lätt att ha att göra med. Jag försöker alltid samarbeta och kommunicera med alla kollegor, och ställer frågor till olika yrkesgrupper på arbetsplatsen. Jag tror det uppskattas av personalen och min prestigelöshet gör nog att jag i rollen som bemanningspersonal inte känns som ett problem. För ibland händer det att vissa fast anställda som arbetat länge kan vara mer negativt inställda mot mig som konsult. Så mitt tips till de som kommer in till nya arbetsplatser är att var prestigelös och involvera folk med mycket erfarenhet, då kommer det gå bra, säger Andreas.

När han blickar framåt i tiden ser han fram emot att kunna påverka sin arbetssituation ännu mer, han vill ägna sin tid till både de nya intressena och familjen i Hässleholm.

– Jag känner mig väldigt trygg i bemanningsrollen idag och känner mig mer redo att testa jobba på andra orter men också se över arbetsmängden. Jag skulle vilja spendera mer tid med min familj som bor i Hässleholm och de intressen som jag har. Träning är väldigt viktigt för mig och jag vill fortsätta utveckla intresset jag har för ekonomi. Sen har min bror nyligen fått ett till barn så jag vill kunna åka dit och vara morbror och kunna mysa med dem, avslutar Andreas.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!