fbpx

Månadens konsult, maj: “Det är charmen med att arbeta mer flexibelt, ingen vecka behöver se likadan ut”

Månadens konsult | Medicinsk sekreterarbemanning

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård, omsorg och skola. Utmärkelsen för maj har tilldelats medicinska sekreteraren Solveig Wiberg.

Medicinska sekreterare, även kallat läkarsekreterare, är som “kugghjulet” i vårdapparaten. Varje dag kommer de i kontakt med alla positioner inom vården och får vara spindeln i nätet mellan personal, patient och anhörig. Medicinska sekreterare är hjältarna som stöttar sjukvårdspersonalens dagliga arbete med uppgifter som medicinsk dokumentation, journalskrivning och service. Vi möter Solveig Wiberg som berättar varför hon trivs så mycket med yrket.

Solveig sökte en karriär inom rättsväsendet men av strategiska skäl valde hon att läsa dubbla program. Efter att ha fått en vikarietjänst som läkarsekreterare på en akutmottagning i Borås där hon trivdes, fastnade hon för det administrativa inom vård och omsorg.

– Jag hade siktet inställt på att bli åklagare under mitten av 90-talet och började läsa in ämnen som juridik på Högskolan i Borås. Samtidigt hade jag för säkerhets skull sökt in på ett treårigt program som hette Vård- och omsorgsinformatik och dokumentation vid Vårdhögskolan i Borås. Programmet var inriktat på datoriseringen i vård och omsorg, där man första året bland annat läste vårddokumentation för att bli läkarsekreterare. När jag gjorde min praktik på akutmottagningen på Borås lasarett så blev jag kvar där som vikarie rätt länge. Jag läste klart mina tre år men stannade kvar i yrket som läkarsekreterare under många år. I perioder har jag provat på lite annat också som egenföretagare med lite olika verksamheter samt ett treårigt uppdrag som enhetschef i Region Gävleborg. I mina uppgifter ingår det bland annat att skriva ut läkarnas dikterade ljudfiler till journaltext. Det kommer hela tiden in nya former av undersökningar och redskap vilket gör att jag ständigt sätter mig in i ny terminologi. Det är så intressant och utmanande. I mitt arbete lär jag mig så mycket hela tiden, berättar Solveig.

Ibland kommer jag till arbetsplatser där de har ett jättestort behov av hjälp, där personalen har det tungt. Att kunna säga: “det här kommer vi att fixa”, och vara med att vända på stämningen känns väldigt bra.

Yrket har förändrats med åren och Solveig är idag nöjd över det val hon gjort.

– Det här yrket har kommit att passa mig som handen i handsken när det har blivit alltmer friare. När jag kom i kontakt med Anders Markgren, min kontaktperson på Bonliva, hösten 2021 kändes det som att allt föll på plats. Idag har jag möjlighet att arbeta på distans och som konsult kan jag lägga upp ett arbetsschema som passar mig. Jag erbjuds ett uppdrag, får hjälp med resor och boende, får en adress och checkar in. Då kan jag fokusera på det jag är bra på, som till exempel att skriva journalanteckningar. Jag får även testa på olika saker vilket passar mig. Samarbetet med Bonliva fungerar så bra, alla är hjälpsamma, glada och trevliga. Anders är helt fantastisk, jag känner att vi tänker och jobbar likadant. Han hittar de uppdrag som verkligen passar mig, säger Solveig.

Solveig är alltid positiv, någon som ständigt strävar efter att ha ett gott flöde i sitt eget arbete och stöttar verksamheterna på bästa möjliga sätt.

– Jag får energi när jag känner att jag tillför någonting till verksamheter. Ibland kommer jag till arbetsplatser där de har ett jättestort behov av hjälp, där personalen har det tungt. Att kunna säga: “det här kommer vi att fixa”, och vara med att vända på stämningen känns väldigt bra, säger Solveig.

Livet är som bäst när vardagen får variera och anpassas till det egna flowet. Idag kan Solveig fokusera på familj, hundar och sig själv när veckorna är lugnare.

– Jag lever ett ganska intensivt liv, med barn, barnbarn, hundar, husrenoveringar, företagande med mera, så mina dagar ser ganska olika ut. Idag har jag ett uppdrag som gör det möjligt att arbeta på distans och kan då arbeta under den tiden på dygnet när jag är som mest produktiv och har mitt bästa flow. Vissa dagar kan det vara mycket som händer i mitt familjeliv och då kanske jag lägger upp arbetet med tre timmars jobb tidigt på morgonen och delar sedan upp resterande fem timmar på två ytterligare pass under dagen. Har jag ett uppdrag där jag behöver vara på kontoret mellan 8–17 så jobbar jag på så under de veckor uppdraget pågår. Det är charmen med att arbeta mer flexibelt, ingen vecka behöver se likadan ut. Jag har variationen och kan lägga upp vardagen som jag själv vill, avslutar Solveig.

 

 

Text: Jaana Salla
Foto: Privat


 

Är du också intresserad av att jobba som medicinsk sekreterare inom bemanning,  bemanningsläkare  eller vill du se vilka uppdrag som finns tillgängliga idag? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.