fbpx

Evon, röntgensjuksköterska: "Gå på dina screenings när du blir kallad"

Under 1980-talet började screening för bröstcancer successivt införas i Sverige. Insatsen har varit mycket framgångsrik och bidragit till att dödligheten för patienter med bröstcancerdiagnos har minskat med cirka 30 procent. En av de personer som varit med på den resan är Bonlivas röntgensjuksköterska Evon. 

Redan 1979 utbildade sig Evon till röntgensjuksköterska och har sedan dag ett trivts med sitt yrke. Men att det blev en karriär som just röntgensjuksköterska var inte helt planerat.

– Jag ramlade in lite på ett bananskal i det här yrket. Det var enkelt att få arbete inom vården och en stor efterfrågan på röntgensjuksköterskor. Jag visste knappt vad jobbet innebar när jag började studera, men sedan dag ett från det att jag var färdigutbildad har jag stormtrivts med mitt jobb. Nu har jag arbetat i över 30 år inom mammografin och älskar verkligen att jobba med det jag gör, berättar Evon.

Just nu jobbar Evon med screening, vilket innebär att alla kvinnor mellan 40-74 år, utan tidigare kända besvär, får en kallelse till att undersöka brösten.

Att jobba med screening innebär korta snabba möten med massa patienter. Det är verkligen jätteroligt att träffa så många olika människor, även om de som kommer in för första gången kan vara väldigt nervösa. De har ofta hört från vänner och närstående om hur hemsk undersökningen ska vara. Men de flesta blir väldigt lättade när de inser att det inte är så farligt. Det är en jättehärlig känsla när en patient som först varit väldigt nervös är betydligt lugnare i slutet av sin undersökning, säger hon.

Evon poängterar att det absolut viktigaste när det kommer till att upptäcka bröstcancer i tid är att gå på sina screenings när man blir kallad. Under pandemin har screeningen i de flesta regioner pausats under en tid – därför är det extra viktigt att man går och undersöker sig nu när det har kommit igång igen.

– Många googlar sig fram till symptom och kommer till screeningen bekymrade över exempelvis ‘apelsinhud’ på brösten eller indragna bröstvårtor. Jag brukar säga till mina patienter att inte googla för mycket, eftersom det ofta leder till onödig oro. Men det finns en app som heter Klämdagen man kan använda sig av om man vill kolla sig själv. Den tycker jag har bra information, menar hon.

 Forskningen har tagit stora framsteg under Evons 30 år inom mammografin. Att följa utvecklingen är någonting hon tycker är väldigt intressant och framförallt viktigt.  

– En stor förändring är skiftet från analoga till högkvalitativa digitala bilder, som möjliggjort att vi kan upptäcka cancern betydligt tidigare. Även nya metoder som MR- och kontrastundersökningar har gjort stor skillnad för patienternas vård. Just nu arbetar jag på Södersjukhuset, där håller vi på med ‘Karmastudien’, vars mål är att

sänka både insjuknandet och dödligheten i bröstcancer. Det har hänt otroligt mycket de senaste 30 åren tack vare forskningen. Därför är det så oerhört viktigt att vi fortsätter stötta den för att ge ännu fler kvinnor chansen att överleva sin cancersjukdom, avslutar Evon.