fbpx

Månadens konsult, juni: "Jag kan påverka mer i min roll som konsult"

Månadens konsult | Bemanningsläkare | Osteoporos

Månadens konsult är ett pris som delas ut till konsulter från Bonliva som gjort en särskilt god insats inom vård, omsorg eller skola. Utmärkelsen för juni tilldelas läkaren Candiana Cox.

Slår man upp ordet eldsjäl i en ordbok bör man inte bli förvånad ifall en bild på Bonliva-läkaren Candiana Cox dyker upp bredvid. Sedan två år tillbaka har hon arbetat på flera olika verksamheter med Bonliva inom specialistområdet Osteoporos, eller benskörhet, bland annat på Västmanlands sjukhus i Sala.

Specialistläkare Candiana Cox Foto: privat

Som ny på sjukhuset märkte hon tidigt att stora möjligheter fanns till förbättring inom behandlingen av just Osteoporos, som är ett tillstånd där hela skelettet successivt försvagas med åldern. Om sjukdomen inte behandlas korrekt efter de första frakturerna så kan det leda till fler benbrott i framtiden, och Candiana bestämde sig tidigt att börja jobba mot ett bättre arbetssätt för regionens patienter med benskörhet.

”Inledningsvis trodde jag att det skulle vara svårt att få min röst hörd som ny resurs på sjukhuset, men efter en tid hittade jag bra personer inom regionen som lyssnade på mig och min erfarenhet. Jag vill verkligen förbättra och brinner för att de många kvinnor i Sverige som lider av benskörhet ska få hjälp i tid. Jag tänker ofta på hur det skulle vara om det var jag som drabbades. Det är en sjukdom som bidrar till mycket lidande för många kvinnor, men även män. Rätt behandling i god tid gör stor skillnad”, understryker Candiana.

Jag vill verkligen förbättra och brinner för att de många kvinnor i Sverige som lider av benskörhet ska få hjälp i tid

Candiana arbetade med stor beslutsamhet för att göra verksamhetens behandlingsplaner mer patientsäkra och behandlingen mer modern. Hon tog också sig tid att på sina lediga veckor ha regelbundna möten med olika chefer. Hennes arbete uppmärksammades snart av beslutsfattarna på plats, som uppskattade hennes initiativ och vågade satsa på att implementera hennes idéer. Bland annat investerades 2 miljoner kronor för att starta upp en osteoporosavdelning vid nya sjukhuset som byggs i Sala, samt för att rekrytera osteoporosläkare och annan nödvändig personal. Candiana är glad för tilltron som regionen satt till hennes vision och det engagemang som i slutändan ska ge patienterna en mer korrekt behandling.

”Merkostnaderna för samhället är mycket höga om benskörhet inte behandlas korrekt i tid. Obehandlad osteoporos kan begränsa livet, inte bara för patienten själv utan även för människorna runt omkring, till följd av behov av hjälp från hemsjukvården och familjen för att klara vardagen. Jag vill verkligen tacka cheferna inom region Västmanland som lyssnat på mig och gett oss resurserna som behövs för att hjälpa ännu fler personer som lider av benskörhet, men även min man och min familj för allt det stöd och kärlek de visat mig under årens lopp för att kunna bli en kompetent läkare och kunna utföra mina specialiteter”,  berättar Candiana.

Men trots alla de nya satsningar för förbättrad vård mot benskörhet som Candiana bidragit med så är hon ännu inte nöjd. Målet är att öka medvetandet för denna folksjukdom ytterligare och till invigningen av det nya sjukhuset i Sala har hon bland annat skrivit till Hovet för att bjuda in Drottning Silvia, som själv lider av benskörhet. Som konsult på Bonliva har hon dessutom den unika möjligheten att regelbundet bidra med sin kompetens på flera verksamheter, vilket öppnat möjligheter för henne att bidra till bättre osteoporosvård även på andra sjukhus.

”Jag kan påverka verksamheter mer i min roll som konsult med Bonliva. Jag får bättre stöd och om du är en kunnig person som gör ditt jobb och bidrar till bättre vård så har du alla förutsättningar att trivas bra med yrket och samtidigt göra stor skillnad för andra. Jag känner mig enormt uppskattad och trivs mycket bra som konsult för Bonliva. Jag har nog faktiskt inte ångrat mitt beslut en sekund, mycket tack vare min konsultchef Sofie Seger. Hon är fantastisk och jag är så stolt över att få samarbeta med henne. Oavsett vilka utmaningar jag står inför så tar hon hand om det och har min rygg i alla lägen.” avslutar Candiana.

Text: Siri Ludwigs & Jonathan Brandt

 


Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterskabemanningsläkare eller med bemanning inom omsorg & skola?

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.