fbpx

Lungläkaren Hirsh: "Man känner sig stolt när man lyckas få en patient att uppleva sin sista önskan."

I februari 2020 började lungläkaren Hirsh Koyi sin konsultresa tillsammans med Bonliva. Under sitt första år i företaget har han hunnit rädda många liv, beröra många nervösa patienter och arbeta intensivt för en mer jämlik vård. Hirsh har alltid vetat att han vill arbeta med människor och göra nytta. Han förklarar det som heligt att få rädda liv och menar att det inte finns många jobb i världen där man får chansen att ha någons öde i sina händer.

Hirsh är inte den vanliga läkaren. Under sina 28 år i yrket har han varit med om mycket. Med bas i Sundsvall arbetar han på orter runt om i Sverige och bidrar där han behövs för stunden, med målet att alltid göra sitt bästa. 1993 tog han läkarexamen från Lunds Universitet och arbetade därefter bland annat på Bollnäs och Gävle sjukhus innan han flyttade till Stockholm och arbetade på Karolinska sjukhuset under många år. Erfarenheten Hirsh sitter på är minst sagt imponerande, och utöver allt detta är han även en aktiv forskare sedan många år, har disputerat och är docent.

”Man ska känna sig hedrad över det ansvaret man har som läkare. Tillsammans med engagemang och rätt kompetens kan man få en människa att leva längre, det är otroligt. Jag arbetar på lungkliniken i Gävle och forskar inom lungcancer en vecka i månaden. Utöver det deltar jag också i operationer inom lungsjukdomar och arbetar som konsult i både Sundsvall och Västerås. Med mitt jobb är det alltid något som är stimulerande och det blir aldrig tråkigt. Jag tycker om när det händer mycket och är lyckligt lottad över att kunna ha livsstilen jag har. Jag försöker alltid att lämna jobbet med en nöjd känsla för då vet jag att jag gjort det lilla extra” säger han.

Det var en av Hirshs kollegor på sjukhuset i Sundsvall som nämnde möjligheten att arbeta tillsammans med Bonliva för honom. Han hade tidigare testat livet som konsult för andra företag men var då inte helt säker på om det kändes rätt. Efter vännen i Sundsvalls rekommendation hörde Hirsh av sig till sin nuvarande kontaktperson Sofie Seger som bemötte honom med öppna armar. Tillsammans hittade de uppdrag som passade hans livsstil och fritid

Det är roligt att idag, så många år efter att Bonliva gjorde sitt första avstampi Sundsvall, fortfarande se spår av den historia ni är en del av. Jag bär stolt min Bonliva-namnbricka och är glad över att kunna fortsätta bära fanan in mot 10 nya år.

“När jag började att arbeta för Bonliva förstod jag redan från dag ett att jag hittat rätt. Samarbetet med Sofie har fungerat utmärkt, hon är en fantastisk person och otroligt duktig på det hon gör. Att jag fortsatt arbeta för Bonliva är till stor del Sofies förtjänst, hon kan mitt schemaär nischad inom mitt område och ligger alltid steget före. Saker och ting fungerar helt enkelt och det är tryggt.” fortsätter han. 

Ett av Hirsh finaste minnen som vårdhjälte var en situation med en patient han behandlade för svår lungcancer på Karolinska sjukhuset. Patienten bodde i Småland hade som största önskan att få åka hem för att få leva sin sista tid med familjen. Hon skulle få åka ambulans dit, men det skulle ta många timmar och oturligt nog fanns ingen ambulans ledig

Situationen var för frustrerande för mig att inte göra något åt. Det slutade med att jag stannade kvar en fredagskväll och ringde runt. Tillslut kom jag och min chef överens om att patienten skulle få flygas i en helikopter hem till Småland och resan gick väl. Man känner sig stolt när man lyckas få en patient att uppleva sin sista önskan. Hennes familj kom någon vecka senare upp och hälsade på mig på sjukhuset och tackade för engagemanget, det hade betytt otroligt mycket för dem. Jag gjorde det som kändes rätt, jag hade önskat att någon gjort detsamma för mig.” säger Hirsh

Hirshs insats på Bonliva har betytt otroligt mycket och är en viktig pusselbit av något ännu större, Bonlivas 10 år som företagResan fram till idag har varit lång och allting startade på lungkliniken på Sundsvalls sjukhus, samma avdelning som Hirsh arbetar på idag.

”Det är roligt att idag, så många år efter att Bonliva gjorde sitt första avstamp i Sundsvall, fortfarande se spår av den historia ni är en del av. Ni har absolut bidragit till att hålla lungkliniken på benen dessa 10 år genom att leverera duktiga kollegor och specialister. Jag bär stolt min Bonliva-namnbricka och är glad över att kunna fortsätta bära fanan in mot 10 nya år. avslutar Hirsh.

 

Text och intervju: Emma Söder


 

Hur kan jag bidra till cancerforskningen?

Det finns flera olika sätt att bidra för dig som privatperson. Flera olika organisationer i Sverige arbetar dedikerat med att fördela pengar i till cancerforskningen.

Nedan följer länkar där du kan skänka pengar till några av de olika föreningar som driver frågan i Sverige:

Cancerfonden

Barncancerfonden

Bröstcancerförbundet

LUNGCANCERFÖRENINGEN

 

Kan jag minska risken att själv drabbas av cancer?

Cancerfonden hävdar att minst 30 % av all cancer kan förebyggas. Nedan följer deras råd för vad du själv kan göra för att minska risken att drabbas av cancer.

1. Håll en hälsosam vikt

Det finns en koppling mellan övervikt och tretton cancerformer.

2. Ät hälsosamt

Goda matvanor minskar risken att insjukna i cancer.

3. Var rökfri

Rökning är den största påverkbara orsaken till cancer.

4. Rör på dig varje dag

Fysisk aktivitet skyddar i sig mot flertalet cancerformer.

5. Avstå eller drick måttligt med Alkohol

Alkohol ökar risken för flera olika cancerformer.

6. Skydda huden mot solen

Den viktigaste strålkällan som kan orsaka cancer är solen. Det är extra viktigt att skydda barn.

Källa: Cancerfonden


 

Är du vårdpersonal och intresserad av att bidra där du behövs som allra mest? Fyll i vårt formulär nedan – vi hör av oss inom 24 h.