fbpx

Frida & Simon: paret som åker på konsultuppdrag i Norge tillsammans

 

Norge är landet där fjordar, fjäll och storslagna vandringsleder varvas med rikt kulturliv och utsökt mat. Vårt grannland i väst har en särskild plats i många svenskars hjärtan och är på många sätt likt vårt eget, men samtidigt väldigt annorlunda. Med Bonliva är det möjligt att kombinera både äventyr och karriär i Norge. Paret Frida och Simon bestämde sig för att tillsammans testa på livet som bemanningssjuksköterskor i norska Bodø.  

Frid & Simon, sjuksköterskor i Norge. Foto: Privat

Frida och Simon har under sina två år som konsulter med Bonliva utmanat sina kunskaper på flera olika platser, bland annat i Norge där de också arbetar idag. De båda sökte in på sjuksköterskeprogrammet i hopp om att det skulle vara något för dem, och lyckligtvis tog det inte lång tid att inse att de hade hamnat helt rätt. Det var också via utbildningen de träffades för fyra år sedan, och sedan dess har de hunnit med en hel del.

“- Vi började vår karriär med fasta tjänster i Skåne, men efter en tid blev Simon sugen på att testa konsultlivet. Vi hade hört gott om Bonliva sedan innan och hade en kollega som jobbade i Norge med Mikaela Siberg som kontaktperson. Hon var väldigt nöjd och vi beslutade oss snabbt för att ta kontakt med Mikaela tillsammans. Vi tog först tjänstledigt från våra arbeten i Skåne i ett halvår för att testa på konsultlivet ett tag innan vi behövde återgå till våra arbeten som vanligt. Men det var svårt att släppa livsstilen vi hade haft som bemanningssjuksköterskor, så vi bestämde oss ganska snart för att åka igen. Andra gången vi skulle iväg kändes det självklart att vi skulle fortsätta jobba med Bonliva eftersom Mikaela hade tagit hand om oss så bra. Hon har vårt fulla förtroende”, berättar Simon och Frida.

Att ta steget från en fast tjänst i Sverige till att arbeta som konsultsjuksköterska i Norge kan ibland kännas stort. Simon och Frida valde därför från första början att se uppdraget som ett äventyr och litade på att Mikaela skulle ordna ett bra upplägg till dem. Beslutet har de inte ångrat och idag känner de sig minst lika bekväma i sina sjuksköterskeroller i Norge som de gjorde i Sverige.

“- Vårt första uppdrag var i Östersund och när vi skulle åka på vårt andra uppdrag var planen egentligen att vi skulle tillbaka till dit då vi trivdes så himla bra där. Men när Mikaela presenterade lösningen i Norge så omvärderade vi besultet och det har fungerat så bra. Förutom miljön så är det annorlunda att jobba i Norge jämfört med Sverige som sjuksköterska. Det är färre patienter och mer personal på sjukhusen, så arbetsbelastningen är inte lika hög. Sen är det lite annorlunda när det handlar om hur vissa delar av omvårdnaden går till, men det är lätt att lära sig. Kollegorna har alltid varit väldigt hjälpsamma och snälla. Vi märker framför allt en stor skillnad i inställningen gentemot bemanningssjuksköterskor. De kallar oss vikarier och ser oss som viktiga resurser i verksamheten. Men i det stora hela så är det inte så annorlunda ändå, främst upplever vi att arbetsbelastningen och tempot är lite lägre. Det trivs vi bra med”, förklarar Simon.

Att vara ute i naturen, vandra och åka skidor är något de båda älskar. Simon arbetade exempelvis fyra säsonger i Sälen innan han utbildade sig till sjuksköterska. Genom sitt uppdrag i Norge upplever de nu tillsammans nya äventyr hela tiden.

“- Att ständigt upptäcka nya och vackra platser är fantastiskt, vilket gör Norge perfekt för oss. Vi brukar åka på minst två skidsemestrar varje år och vårt första uppdrag spenderade vi i Östersund. Där hade vi lyxen att ha den storslagna jämtländska naturen direkt utanför dörren. I somras var vi på uppdrag i Halmstad som är en helt underbar plats på sommaren. Vi försöker oftast att tajma in uppdragsorterna utifrån vilken årstid de visar sig från sina bästa sidor”, säger Frida

Det är inte bara jobbmässigt som det är givande att konsulta, vi har också träffat vänner för livet!

Det senaste uppdraget i Norge har bjudit på många fina minnen, men kanske är det ändå ett som sticker ut lite extra. Under en utflykt till sagolika Lofoten bestämde sig Simon nämligen för att ställa sig på knä och be Frida att dela resten av sitt liv med honom.

“- Det är jätteroligt att vi får dela med oss av vårt fina ögonblick till så många. Vi hade en himla tur då jag först hade ställt ut en självutlösare och tänkte att jag kanske skulle få till en bild när jag friade. Men av en slump vandrade en snäll kille förbi i samma stund och frågade om han inte skulle ta en bild på oss. Den första bilden blev jättefin men jag bad honom snabbt att ta en till. Frida förstod först inte varför eftersom den första blev så bra, men han gick med på att ta en till och det var då jag gick ner på knä. Frida blev jättechockad men också väldigt glad.” berättar Simon.

Både Simon och Frida ser glatt på framtiden och vill gärna fortsätta att konsulta när de har möjligheten. De ser en stor fördel med att kunna få vara med varandra på uppdrag och samtidigt skapa minnen tillsammans.

“Det är skönt att kunna ta stöd från varandra när det är svårt. Vi har dessutom träffat några av våra bästa vänner när vi varit ute på uppdrag. När vi var i Östersund träffade vi en annan bemanningssjuksköterska och idag är hon och hennes sambo en av våra närmsta vänner. Vi åker och hälsar på varandra och har även varit på semestrar tillsammans, så det är inte bara jobbmässigt som det är givande att konsulta. Östersund kommer alltid att kännas som ett andra hem, och det har vi konsultandet att tacka för.” avslutar de.

 

Intervju: Siri Ludwigs

Text: Isabelle Brandt

 


ÄR DU NYFIKEN PÅ UPPDRAG SOM SJUKSKÖTERSKA I NORGE?

BESÖK GÄRNA VÅR SIDA JOBBA MED VÅRDBEMANNING I NORGE. Du kan också göra en intresseanmälan nedan och få mer information om vad ett uppdrag inom vården kan innebära för dig. Allt utifrån din kalender och dina erfarenheter, drömmar och drivkrafter.