Annika, psykolog på Bonliva: "Att vara konsult är frihet på ett helt nytt plan"

Livet som psykologkonsult

Det var efter många år som psykolog som Annika Alvasdotter bestämde sig för att testa ett nytt spår i karriären. Hon fick upp ögonen för livet som konsult och tog kontakt med Bonliva – vilket blev starten på ett nytt kapitel i hennes yrkesliv.

Annika Alvarsdotter. Foto: Privat

Drygt en mil väst om Södertälje ligger den lilla byn Turinge. I ett hus omgiven av vacker natur och grönska bor psykologen Annika Alvasdotter. Hon har nyss firat två år som konsult med Bonliva och beskriver sin nya roll som en nytändning i arbetslivet. Det var efter många år som psykolog som Annika ville testa ett annorlunda spår i karriären. Hon hade tidigare kommit i kontakt med Bonliva och uppskattade kombinationen av kompetens, energi och professionalism.  Hon matchades ihop med sin kontaktperson Mikaela Görrel, och tillsammans har de hittat de bästa uppdragen för Annikas livssituation. Just nu arbetar hon som skolpsykolog i Strängnäs, ungefär en halvtimme från sin bostad, men det första året som psykologkonsult veckopendlade hon.

“- Tiden som konsult har gått fort och jag tycker att jobbet är väldigt meningsfullt. Trots att jag arbetat länge som psykolog så lär jag mig nya saker hela tiden och känner att jag utvecklas inom yrket. Med Bonliva har jag arbetat på BUP, inom vuxenpsykiatrin, på LVM-hem och nu som skolpsykolog. Jag har trivts bra på alla arbetsplatser, men LVM-hemmet Gudhemsgården i Falköping har en speciell plats i mitt hjärta. Ledningen och personalen hade ett empatiskt, realistiskt och respektfullt förhållningssätt till klienterna. Många av dessa klienter har sådana livsöden att de flesta andra problem bleknar och det gav nyttiga perspektiv. Samtidigt inspirerar det mig som skolpsykolog att bidra till att unga personer får hjälp i tid, så att de inte ska behöva hamna i tvångsvård. Just att få testa på lite olika områden är en stor fördel med att vara konsult och den möjligheten har man ju inte annars på samma sätt,” berättar Annika.

Tiden som konsult har gått fort och jag tycker att jobbet är väldigt meningsfullt. Trots att jag arbetat länge som psykolog så lär jag mig nya saker hela tiden och känner att jag utvecklas inom yrket.

Som psykologkonsult är Annikas uppgift att stötta upp verksamheter med behov av personal. Hon har bidragit till att korta ner långa väntelistor och att korta vårdköer är något som Bonliva arbetar med varje dag.

“- Det är skönt att komma till en arbetsplats och se att jag gör en märkbar skillnad. Fördelen med att vara konsult är att man kan arbeta väldigt kvalitativt och fokusera mer på patientmötet och mindre på det administrativa arbetet,” säger Annika.

Att ta steget mot att bli bemanningskonsult kan upplevas svårt och Annika berättar att beslutet för henne inte var självklart. Det krävdes mod och en del research men Bonliva har funnits som ett stöd hela tiden när det har behövts.

“- Jag har fått mycket stöd av Mikaela och det har varit avgörande för mig. Hon ringer alltid tillbaka och fixar för att jag ska ha det bra. Funderar man på att bli konsult så tycker jag att det bara är att prova. Mitt bästa tips är att ha ett öppet sinne och vara inställd på att leverera. Släng iväg ett samtal till Bonliva som jag gjorde. De är snabbtänkta, lösningsorienterade och ambitiösa. Jag är glad att jag valde att satsa. Genom jobbet som psykologkonsult har jag också fått bättre ekonomi och förra sommaren köpte jag en häst. Att ha häst hemma var en dröm och jag är tacksam varje dag när jag rider ut. Som konsult får man vara beredd på förändringar, men jag är övertygad om att det kommer gå att kombinera häst med konsultuppdrag även i framtiden,” avslutar Annika.

 

Text: Isabelle Brandt

 


 

Är du också intresserad av att jobba som psykologkonsult? Vi är bemanningsföretaget med nischat team för psykologer, vars uppgift är att hitta konsultuppdraget som är just din ”perfect match”! Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård och omsorg tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som psykologkonsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.