fbpx

Månadens konsulter april: "teamkänslan är bättre än någonsin just nu"

Månadens konsult är ett pris som delas ut till konsulter från Bonliva som gjort en särskilt god insats inom vård, omsorg eller skola. Utmärkelsen för april tilldelas sjuksköterskorna Isabelle Messa, Rebecca Rasch och Bakhita Eltayib.

April månads vinnare av månadens konsult

Bakhita, Isabelle & Rebecca. Foto: privat

Det tillhör ovanligheten att vi får möjligheten att lyfta fram tre av våra vårdhjältar till utmärkelsen månadens konsult. Men till följd av Covid-19 så är de extraordinära insatserna runt om i landet många.

Isabelle, Rebecca och Bakhita arbetar alla tre som nattsjuksköterskor på S:t Görans sjukhus i Stockholm och var bland de första att ta emot coronasmittade patienter i Sverige. Med stor ovisshet kring vad de själva skulle kunna råka ut för har de osjälviskt ställt upp för att rädda liv. Situationen på avdelningen de arbetar på har varit, och är fortfarande, otroligt tuff. Men trots den exceptionella situationen är tjejerna positiva och glada över att de genom sin kompetens kan göra verklig skillnad.

“- Vi har varit med ända från start när Covid-19 kom till Sverige och situationen blev hastigt värre än först befarat. Det var jättetufft i början, eftersom det då bara var vår avdelning på sjukhuset som hade hand om de coronasmittade patienterna. Arbetsbelastningen var extremt hög och vi hann knappt ta hand om oss själva. Men nu när vi fått in personal från andra avdelningar har det underlättat mycket. Vi har verkligen jobbat tillsammans och teamkänslan är bättre än någonsin just nu.” säger Rebecca.

Det är så svårt att säga om viruset avtar eller om vi bara blivit bättre på att hantera inflödet av patienter.

De beskriver situationen som närmast overklig och ingen av dem kan svara på om pandemin går mot en ljusare tid. Alla tre säger däremot att magkänslan är att situationen går mot det bättre.

“Det är så svårt att säga om viruset avtar eller om vi bara blivit bättre på att hantera inflödet av patienter. Det är ju inte samma tryck som i början – då hann vi inte ens sätta oss för att äta eller gå på toaletten. Men sedan de öppnade fler avdelningar för coronapatienter har situationen blivit lite lugnare.” förklarar Isabelle.

“- Vi märker att vården inte har så mycket kunskap om viruset som vi skulle önska eftersom det är så nytt. Samtidigt är det bara att acceptera och göra det bästa utifrån varje enskilt fall, för situationen är ju likadan överallt i världen. Jag upplever att inflödet av patienter är ganska statiskt just nu, eftersom det fortfarande är högt tryck. Men det är ju samtidigt positivt i sig att situationen inte blir märkbart värre för varje dag som går.” säger Bakhita.

Alla tre utbildade sig till sjuksköterskor för att få arbeta med människor och för att få hjälpa sina medmänniskor till en bättre hälsa. Trots den extraordinära arbetssituation de nu befinner sig i märks det att de trivs med sitt arbete och med livet som bemanningssjuksköterskor.

“- Jag skulle inte kunna tänka mig att jobba med något annat. Att jag dessutom upptäckte att man kunde arbeta som konsult är jag väldigt glad för. Jag försöker att jobba tre, fyra nätter i veckan så att jag har tid till annat vid sidan av mitt arbete. Framför allt är det en väldigt varierande livsstil och jag lär mig mycket om mig själv i min yrkesroll. Min kontaktperson Isabel gör det väldigt lätt för mig. Hon lyssnar på mina önskemål och sedan gör hon allt för att det ska bli så. Vår yrkesgrupp är inte så vana vid den uppvaktningen annars.” säger Rebecca.

“- Jag håller med. Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på när jag blev sjuksköterska men det är ett val jag inte har ångrat en sekund. Det är klart att det är kämpigt i stunder som under en pandemi, men det gör också allt arbete extra givande. Man känner sig verkligen som en viktig del i samhället. Min kontaktperson Fredrik har varit ett bra stöd under hela coronakrisen. Det är jätteskönt att han förstår mig när jag ringer och förklarar hur tufft vi har det. Ett exempel är när viruset inledningsvis kom till Sverige och vi verkligen gick på knäna. Då lyckades han snabbt få in mer personal från Bonliva till vår avdelning och det var verkligen en helt underbar känsla att få det stödet.” berättar Bakhita.

Isabelle, Bakhita och Rebecca har vant sig vid sin nya vardag men är samtidigt tydliga med att de längtar till en mer normal värld igen. Isabelle längtar efter att få träffa sina kompisar igen och Bakhita drömmer om att få resa. Rebecca, som nyss flyttat från Luleå till Stockholm, hoppas snart få upptäcka sin nya stad och lära känna nya vänner. Men trots att de fått sätta sina drömmar på paus ett tag är moralen på topp.

”- Jag älskar ju att vara sjuksköterska. Jag mår bra av att få hjälpa andra och vetskapen om att jag har möjligheten till att rädda människoliv.” avslutar Bakhita.

 

Text: Isabelle Brandt


 

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterskabemanningsläkare eller med bemanning inom omsorg & skola? Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.