fbpx

Mental Health Run - för bättre psykisk och fysisk hälsa

Mental Health Run 2019

Psykisk ohälsa kan drabba oss alla och majoriteten av alla människor berörs själva eller som närstående. Man vet också att människor med psykisk ohälsa får sämre vård, diskrimineras och dör betydligt tidigare än andra människor. Det går att ändra på! Psykisk och fysisk hälsa hänger ihop och tillsammans med organisationen Mental Health Run vill vi som sponsorer verka för rörelse, gemenskap och glädje.

Bonliva är för andra året stolt sponsor till loppet Mental Health Run. Loppet, som är på 5 km och går runt Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm med start vid Sjöhistoriska museet den 21/9, arrangeras ideellt i syfte att synliggöra fysisk aktivitets betydelse för vår psykiska hälsa. Arrangemanget vill locka så många som möjligt och uppmuntrar därför deltagarna att välja motionsstil fritt – om du vill promenera, jogga eller löpa snabbt är helt upp till dig.

– ”Vi tycker det är viktigt att uppmärksamma fysisk aktivitets påverkan på vår psykiska hälsa för att kunna sprida kunskapen i samhället. På så sätt kan vi också uppmärksamma alla hur viktigt det är att vi ägnar oss åt någon fysisk aktivitet för att kunna må så bra som möjligt.” säger Sofia-Lorena Pino Castillo, ordförande i Mental Health Run och ST-läkare i Psykiatri.

 Det finns något som man själv kan göra för att förebygga och behandla psykisk ohälsa och sjukdom – fysisk aktivitet. Det tycker vi är en kunskap som alla bör få ta del av.

Fysisk aktivitet som ett sätt att må bättre psykiskt har engagerat många svenskar den senaste tiden. Anders Hansen, överläkare och hedersledamot i Mental Health Run, vars sommarprat i ämnet lyssnades på över två miljoner gånger denna sommaren, höll därför i början av september ett föredrag på Åsö Vuxengymnasium som uppstart inför årets upplaga av Mental Health Run. Där pratade han bland annat om betydelsen av regelbunden motion i vardagen.

– ”Dagens samhälle bjuder på många möjligheter både inom arbete och vardagsliv i form av lösningar som gör att vi inte behöver röra på oss lika mycket. Möten kan tas på distans, vi behöver inte ses utan kan upprätthålla kontakt genom hjälpmedel som mobil eller dator. Våra kroppar är inte anpassade för denna typ av livsomständigheter med mycket stillasittande och det bidrar till negativ påverkan av både fysisk och psykisk hälsa. Men det finns något som man själv kan göra för att förebygga och behandla psykisk ohälsa och sjukdom – fysisk aktivitet. Det tycker vi är en kunskap som alla bör få ta del av.”  menar Sofia-Lorena.

Arrangörerna av Mental Health Run förväntar sig att dryga 1500 peppade deltagare står på startlinjen den 21 september och från Bonliva deltar ett trettiotal medarbetare och konsulter. Deltagandet har vuxit år för år och inför femårs-jubileet är målet från arrangörerna tydligt:

– ”Vi hoppas på att loppet åter igen blir en möjlighet för alla att kunna delta utifrån sina egna förutsättningar. Vi vill att våra deltagare upplever att de får göra något för sig själva och tillsammans med oss uppmärksamma att det finns något som man kan göra för sig själv för att må bra.”

 


 

Som konsult på Bonliva får du möjligheten att delta i massvis med roliga evenemang och happenings. Vill du också kombinera din passion med arbete som vårdkonsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.