Arbeta som konsult? Träffa Mino & Doris

Intervju med Mino och Doris

Vad var det som gjorde att du blev läkare?

Mino: Jag blev läkare för att pappa, som också är läkare, tyckte att det var en bra väg att gå. Pappa tog med mig till sitt arbete, då jobbade han på Södersjukhuset och opererade. Jag fick vara med under hela operationen och en av pappas yngre kollegor övertygade mig om att vara just läkare var bäst och häftigt.

Mino själv hade egentligen tyngdlyftning som fokus och framtidsmål. Han deltog i JSM och hade en idé om att ifall han inte lyckades i Sverige (med den stora konkurrens som finns om platser i landslag) skulle han söka sig till USA där konkurrensen inte alls är lika stor.

Mino rådfrågade sin bror, en mycket duktig Taekwando-tränare i Sverige, när han funderade på att satsa på ekonomi istället för på läkaryrket. Brodern svarade att Mino som var så tråkig och aldrig ville gå med (eller kunde föra sig) på fest lika gärna kunde bli läkare eftersom de arbetar så mycket och inte har tid med fester. Mino pluggade på med läkarstudierna och funderade sedan inte mer på valet. Han hade forskarambitioner ett tag.

hur kom du på tanken att jobba i en annan form OCH NÄR JOBBADE DU SOM KONSULT FÖRSTA GÅNGEN ?

Mino: Jag arbetade första gången som konsult efter AT och egentligen har jag bara varit anställd under min AT och ST. Samma dag som jag skickade in pappren för specialistbeviset, sa jag upp mig och började som konsult.

Vilka fördelar ser du med att arbeta som vårdkonsult?

Mino: Fördelarna är att man kan arbeta när och hur mycket som man själv väljer. Denna valfrihet är mycket viktig för mig. Jag är övertygad om att konsultarbetet har gjort mig till en mycket bättre läkare. Man har högre krav på sig än de anställda läkarna och jag upplever att jag får mycket kunskap och kan dela med mig av den eftersom jag regelbundet byter arbetsplats och får se många olika verksamheter och landsting.

Helst tar jag långa uppdrag så att jag kan följa varje patient lättare, även fast kortare uppdrag med mer variation har gett mig den erfarenhet som varit nödvändig. Jag ser inga nackdelar i mitt val att arbeta som konsult på heltid, endast fördelar, både yrkesmässigt och privat.

När Mino arbetar lite närmare hemmet i Stockholm veckopendlar han. Hans fru Doris följer med någon vecka ibland och när uppdragen ligger längre från hemmet, flyttar Doris med för hela uppdragsperioden. Mino tycker att uppdragen som Doris är med på är de bästa. Då gör de uppdragen som ett team, planerar ihop och det skapar ett behov av varandra som stärker och berikar privatlivet. De kan upptäcka och utforska en ny plats tillsammans och göra planer för de veckor som Mino inte arbetar.

Vad var det som gjorde att du valde att arbeta för BONLIVA?

Mino: Jag arbetade tidigare för ett bemanningsbolag, i stor del i Dalarna och Gävleborg och hade en annan kontakt i Stockholm. På uppdrag i Stockholm träffade jag sjuksköterskan Evis Sundblad som rekommenderade Doc-Connect som nu är Bonliva.

Jag tycker mycket om att Bonliva arbetar personligt, inte bara via mail, utan att jag och Doris får lära känna min bemanningsansvarig och det känns tryggt. När vi skulle bo på annan ort så var de väldigt snabba med att ordna allt runtomkring så att jag och Doris skulle trivas. Ledningen åkte till och med och inredde en hel lägenhet som var helt tom så att vi kunde bo där under en längre tid.

Vilka är dina drivkrafter här i livet?

Mino: Uppskattning för ett bra arbete. 

Varje gång Mino och Doris kommer till en ny ort, är de noga med att promenera mycket och lära känna samhället och invånarna som bor där. De försöker vara frikostiga mot sig själva, t.ex. gå på restaurang och använda den lokala frisören för att på så sätt vara frikostiga mot den ort de ska kalla hemma för ett år. De går alltid på t.ex. marknader som anordnas och liknande event för att vara en del och ge tillbaka och stötta orten. Mino är idrottsintresserad och går gärna på lokala hockeymatcher.

Hur länge har ni levt ihop och Vad jobbar du med doris?

Doris: Vi har varit gifta i 16 år och jag är undersköterska. I början var jag lite osäker på hur det skulle fungera med privatlivet om de skulle kunna träffas och ha ett privatliv alls eller om Mino skulle vara borta och jag ensam hemma.Jag märkte en tydlig förändring i Mino efter att han började arbeta som konsult, han blev mer självständig och glad, mer fri. Han fick också bättre fokus på patienterna.

Konsultarbetet har gett Mino och Doris ett större perspektiv på vårdbehovet. De ser inte bara behovet i Stockholm där de bor, eller i närheten av Stockholm, utan behovet i hela Sverige. Konsultarbetet har bara varit positivt för privatlivet. Jag och Mino är ett team och det fungerar allra bäst när hon följer med. Jag sköter hemmet och Mino och jag gör alla planer ihop.

Doris har trivts som bäst i norra Sverige på mindre orter. Det som är viktigt på en ny ort är boendet ochnärheten till ett centrum. Boendet behöver inte vara extravagant men trivsamt. Mino och Doris har under åren samlat på sig dubbelt av nästan allt i hemmet. De har ett ”extra hem” i lådor och mycket tar de med sig som köksredskap eftersom Doris njuter av att laga mat. Doris tycker att det viktigaste när de kommer till en ny ort är att inte isolera sig, utan att träffa nya bekanta och våga fråga sig fram bland sina grannar. Hon vill lära sig om området där de ska bo och hur man lever där. Hon understryker att det är mycket viktigt att komma ödmjuk och öppen för det nya.