Månadens konsult i Norge, juli: “Det betyder så mycket att få hjälpa de människor som behöver det som allra mest.”

Publicerad
7/7/2022
Skriven av
Jaana Salla

Varje dag gör vårdkonsulter i form av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor fantastiska insatser inom vård och omsorg i Norge. Därför uppmärksammas enskilda vårdhjältar för sina goda insatser genom Bonlivas hyllning Månadens konsult – som är den första utmärkelsen för konsulter i Norge. För juli månad har utmärkelsen gått till sjuksköterskan Kicki Zancotti.

I 42 år har Kicki ägnat sig åt sitt yrke och älskar sitt arbete. Efter ett långt arbetsliv i Göteborg och ute på haven, är hon nu på uppdrag i Halsvik. Under vår intervju får vi lära känna en modig och stark kvinna som upplevt världen och som vågar testa något nytt.

– Jag har arbetat som sjuksköterska i 42 år och valde det här yrket för att jag kände ett starkt behov av att hjälpa människor, som Florence Nightingale. Så jag började studera i Kroatien och där träffade jag kärleken i mitt liv. Kärleken förde mig sen till Göteborg, en plats som kom att bli min stad i resten av mitt liv. Göteborg påminner väldigt mycket om Kroatien, med havet och människorna. Min man var även sjöman så 1985 reste jag med honom på vår första resa som gick från Holland till New York, det var en färd på 15 dagar över havet. Jag vårdade besättningen när mindre skador skedde, berättar Kicki.

Kicki arbetade i Norge för tretton år sedan, men en plötslig sjukdom vände på tillvaron. Händelsen påverkade hennes liv många år framåt. Hösten 2021 blev däremot vändpunkten i livet och hon fattade det stora beslutet att lämna den arbetsplats som hon länge älskat för att prioritera ett mer flexiblare liv.

– Jag arbetade i Norge mellan 2009 och 2011 men blev tvungen att lämna uppdraget på grund av att min man fick ALS. Då valde jag att stanna hemma i Göteborg för att hjälpa honom, men efter ett och ett halvt år gick han bort. Den här händelsen gjorde att jag inte riktigt klarade av att flytta ifrån Göteborg igen. Men i höstas insåg jag hur viktigt det var för mig att ha mer frihet och flexibilitet i min nuvarande livssituation. Min pappa, mitt barn och barnbarn bor i andra länder, så jag vill kunna åka till de så mycket jag bara kan. Jag har kommit till en ålder där jag blivit mer medveten om min tid i livet, och vill därför kunna bestämma och styra mer över mitt liv idag istället för att vänta till pensionen. Det var verkligen förra året som jag sa: “Det är nu eller aldrig”. Så när jag insåg att jag hade ett större behov av frihet som inte min fasta arbetsplats kunde erbjuda bestämde jag mig för att sluta och börja som konsult istället, säger Kicki.

Jag har kommit till en ålder där jag blivit mer medveten om min tid i livet, och vill därför kunna bestämma och styra mer över mitt liv idag istället för att vänta till pensionen.

När Kicki beslutade sig för att ta steget att arbeta som konsult började hon läsa på om vilka bemanningsföretag som fanns. För henne var mötet med hennes kontaktperson helt avgörande och att företaget delade hennes värderingar.

– Jag gjorde en del research på olika bemanningsföretag som jag tyckte verkade intressanta och Bonliva stod på min topp tre. Det var under mötet med Emma, min kontaktperson, som jag bestämde mig för att Bonliva skulle bli min första arbetsgivare. Hon är verkligen den helt avgörande faktorn till att jag valde just er. Det förvånande och häpnade mig hur lyhörd hon var för mina önskemål, erfarenheter och min kompetens. Hon verkligen ser och hör mig vilket betyder mycket för mig. Det skapar en drivkraft i mitt arbete som gör att jag vill ge hundra gånger tillbaka. Jag önskar att flera kunde bli sedda på samma sätt. Bonliva känns medvetna om hur viktigt det är att ta tillvara på både de unga och äldres kompetens, vilket jag värdesätter högt. Jag trivs väldigt bra och hoppas det här samarbetet kommer hålla under lång tid, säger Kicki.

Kicki är medveten om sin roll och de krav som ställs på henne som sjuksköterska men också konsult när hon kommer till nya verksamheter, hon betonar vikten av att göra sitt bästa.

– Det är alltid tufft att komma till en ny verksamhet. Det kan vara en rätt kort inskolning och då ska du hinna lära dig bland annat datasystem och rutiner, och jag ställer också höga krav på mig själv vilket även arbetsgivaren gör. Jag möter samtidigt så otroligt fantastiska människor som är så engagerade, och jag lär mig så mycket om mig själv i den processen. När jag är klar på ett uppdrag är jag medveten om att alltid lämna en dörr öppen, genom att göra mitt allra bästa och lyfta människorna runt omkring mig skapar vi gemensamt en bättre plats, säger Kicki.

Att känna sig behövd är något Kicki återkommer till och hon ser tillbaka på alla de upplevelser hon varit med om.

– Jag älskar verkligen mitt jobb som sjuksköterska, det har berikat och gett mig så mycket i livet. Alla möten med så många olika människor, patienter och kollegor i flera länder har gett mig en enorm glädje. Det bästa med mitt yrke är att jag vet hur mycket vårdpersonalen behövs ute i samhället, och det betyder så mycket att få hjälpa de människor som behöver det som allra mest. Livet känns meningsfullt när jag kan vara en tillgång för människor i behov, men också tillgång till det företag jag arbetar för och mig själv, säger Kicki.

Konsultyrket ger många möjligheter och att åka till en helt ny stad och hjälpa en verksamhet i behov av stöd kan både kännas meningsfullt men också lite ensamt. För att göra vardagen mer hemmastadda hittar Kicki glädje i naturen och de små sakerna i livet.

– Att arbeta som konsult ger en slags frihet, eftersom det är jag som väljer när och vart jag vill arbeta. Jag känner att jag kan göra ett bra och gediget arbete där jag är och att min insats är bra för alla. Men det är inte alltid roligt att vara borta från ens egen säng, så jag älskar att ta med mig små saker som en bok, målarduk eller mitt eget örngott. Det är sånt som gör att en ny miljö känns som mitt hem. När jag är ledig och är på en ny ort älskar jag att promenera och upptäcka nya platser. Jag går gärna nära havet där jag kan andas, meditera och bara vara. Just havet och naturen betyder väldigt mycket för mig, det ger energi och en familjär känsla. Det påminner mig om stunderna på balkongen i mitt hus i Kroatien när jag tittar ut till havet, och om min älskade stad Göteborg, avslutar Kicki.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterska? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!