Månadens konsult, mars: “Tryggheten är det bästa som finns, då kan jag känna mig fri. Jag vill kunna bestämma själv hur jag ska planera mitt liv”

Publicerad
14/3/2022
Skriven av
Jaana Salla

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård, omsorg och skola. Utmärkelsen för mars har tilldelats den välförtjänta sjuksköterskan Samira Rhawi.

– Samira är hjälpsam, varm och en otrolig glädjespridare. Varje telefonsamtal med henne ger en massa härlig energi då hon verkligen sprudlar av glädje och energi. Hon ställer upp på nästintill varenda lucka. Hon försöker alltid styra om, anpassa sig och hjälpa alla verksamheter efter bästa förmåga, säger Sandra Skoglund, HR- och bemanningsansvarig på Bonliva.

Samira växte upp i Turkiet under en tid då arbetskraftinvandringen till Europa var hög. Hon minns den här tiden väl och berättar med värme om hur hennes mamma hjälpte människor i nöd.

– Jag är uppväxt i Turkiet och är syrian. Under 60–80-talet var det många familjer som valde att flytta till Europa för arbetskraften. Flera familjer lämnade sina barn hos mor- och farföräldrarna i hemlandet eftersom det bara var de friska och de som kunde arbeta som kunde få åka. I min familj valde mamma att ta hand om de äldre som inte var friska nog att klara sig själva. Hon åkte och hämtade dem och lät de sova gratis på madrasser hemma hos oss. Jag kommer ihåg när hon tvättade deras sår, lagade mat, handtvättade deras kläder, gav de god omvårdnad och hur hon hämtade ved för att få upp värmen, berättar Samira.

På min lediga tid umgås jag mycket med mina tre underbara barn och två barnbarn, mina syskon och deras familj. Nu gör jag precis det jag vill och älskar det liv jag har.

1984 valde Samiras familj att resa från Turkiet och hamnade i en söderort i Stockholm. På sjukhuset där hon har arbetat påminns hon ofta om hennes mammas gärningar.

– Jag var 14 år när vi kom till Sverige. Vi åkte via Österrike och Tyskland, efter två månader hamnade vi tillslut i Södertälje där jag har bott sen dess. Jag har länge jobbat som sjuksköterska på Södertälje sjukhus och kan än idag mötas av barn till de äldre som min mamma tog hand om för flera år sedan. De uttrycker ofta hur tacksamma de är för att hon var så snäll och hjälpsam. När jag tänker på min mamma känner jag mig så stolt över henne, säger Samira.

Omständigheter i Samiras liv har påverkat riktningen i livet och hon har fått anpassa sina drömmar, men är positiv till hur det ändå har blivit.

– Jag har varit sjuksköterska i 13 år men skulle faktiskt från början ha blivit socionom, det var verkligen en dröm jag hade. Jag är starkt emot att kvinnor ska få utstå kränkningar och fara illa. Jag ville rädda dem eftersom jag själv har varit utsatt och har en förståelse för deras upplevelser. Planen var att komplettera mina betyg på komvux och därefter söka till en socionomutbildning, men när mitt tredje barn föddes blev jag tvungen att planera om eftersom mitt barn föddes med en sjukdom. Under barnets första två år bodde vi i princip på sjukhuset och det var under denna tid som jag valde att utbilda mig till sjuksköterska istället. Jag är ändå väldigt glad över att jag blev sjuksköterska, det ger mig sådan kraft att få ta hand om andra människor, säger Samira.

Innan 2018 arbetade Samira på två större sjukhus i Stockholm. Hon har alltid varit positiv till att hoppa in på de olika enheterna och har tackat ja till de vidareutbildningar hon erbjudits, och har därför byggt upp en bred yrkeskompetens under åren.

– Innan jag började på Bonliva arbetade jag på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Södertälje sjukhus. Jag har lånats in till olika avdelningar där det har behövts och på så sätt fått möjlighet att få erfarenhet från många områden som  kirurgi, medicin, geriatrik, stroke, palliativ och akuten. Jag blev även ofta erbjuden olika utbildningar vilket har gjort att jag utvecklats och växt massor i min yrkesroll och kan dela vidare mina kunskaper till andra, säger Samira.

Kunskap och trygghet går hand i hand för Samira, något som hon ser som en viktig aspekt både för henne själv och hur hon kan hjälpa patienter och kollegor.

– Jag mår väldigt bra av känslan av att jag kan, och kunskapen gör att jag känner mig mer trygg i min yrkesroll. Min breda kompetens gör att jag enkelt kan arbeta och hjälpa till på olika avdelningar under en och samma dag. Jag hjälper även till med att tolka och får användning av de fem språk jag talar; syrianska som är mitt modersmål, svenska, turkiska, arabiska och engelska. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle så mina språkkunskaper kommer till stor användning inom mitt yrke, säger Samira.

Fram till 2018 hade arbetslivet fungerat bra, men med tre unga vuxna i hemmet och en inre energi och önskan om att arbeta mer, valde Samira att jobba extra för att öka inkomsten – något som kom att leda till en vändpunkt i karriären.

– Jag började arbeta extra på Södertälje sjukhus när mina tre tonårsbarn bodde hemma. Jag var i behov av högre inkomst och kände att jag hade orken. Jag ville att de skulle slippa ta lån och krävde inte att de skulle betala något hemma. Jag ville helt enkelt ge dem en god start efter att de var färdigutbildade och skulle ut i arbetslivet. Jag fick så småningom veta att det här stred mot mitt avtal, och blev väldigt ledsen över händelsen. Jag berättade för en läkare vad som hade skett och det var han som tipsade om Bonliva. Han var själv underleverantör för Bonliva och uppmanade mig att kontakta er eftersom han visste att ni skulle passa mig bättre, säger Samira.

Som konsult hos Bonliva  har Samira idag en helt annan vardag. Hon återkommer till tryggheten igen och värdesätter vilka möjligheter anställningsformen ger för henne.

– Tryggheten är det bästa som finns, då kan jag känna mig fri. Jag vill kunna bestämma själv hur jag ska planera mitt liv. Med Bonliva känner jag att jag vågar uttrycka mig och slipper oron för hur min chef ska reagera. Tidigare chefer har nästan alltid gett avslag på semesteransökningar men här är det inga problem. Många gånger när jag varit bokad och verkligen behövt vara ledig har min kontaktperson Sandra hjälpt mig att ta in någon annan. Hon verkligen vrider och vänder på passen och är helt fantastisk. Nu fick jag ledigt under påsken så jag och min dotter har planerat att åka till Istanbul för att shoppa, äta och njuta, säger Samira.

Samira har en otrolig livshistoria, och hon är öppen med hennes berättelse. Hennes liv och den människa hon är, är verkligen inspirerande för alla.

– Jag har haft ett väldigt tufft liv. Under 30 år levde jag i en väldigt destruktiv relation med barnens pappa och som jag lämnade för snart tre år sedan. Resan hit har inte varit lätt men det gör att jag kan uppskatta allt jag har. På min lediga tid umgås jag mycket med mina tre underbara barn och två barnbarn, mina syskon och deras familj. Nu gör jag precis det jag vill och älskar det liv jag har, säger Samira.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterska? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!