Månadens konsult, februari: “Vi vill gärna kunna växla och syssla med olika saker i livet”

Publicerad
22/2/2022
Skriven av
Jaana Salla

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård, omsorg och skola. Utmärkelsen för februari har tilldelats specialistläkaren Staffan Rosenius som alltid möter patienter och medarbetare med otrolig trygghet och resonlighet.

Staffan är specialistläkare inom allmänmedicin och psykiatri, men är även en mångsysslare utanför jobbet. Med hans fru Annika som är psykiater arbetar de sida vid sida för psykiatrin i Norrbotten, och berättar under intervjun hur de tillsammans tar hand om hästar, katter och alpackor på gården i Kalix. Tillsammans har de hittat en balans i vardagen där Staffan uttrycker att de kan vara mer än bara läkare, något som även deras gemensamma kontaktperson Axel HolmgrenBonliva delar med sig av.

– Det är roligt när man ringer Annika och Staffan. Ofta får man höra att Staffan är ute och jobbar på gården de har tillsammans under veckorna de är lediga. Det kan vara röja slån, sätta upp elstängsel eller flytta traktorn. Deras arbete på gården är en sådan fin kontrast mot det jobb de gör inom vården och det är alltid lika spännande att höra om de olika utmaningarna och jobben de har inom båda, säger Axel Holmgren, HR- och bemanningsansvarig på Bonliva.

Staffan beskrivs som en otrolig ambassadör för Bonliva som sedan samarbetet 2017 alltid ställt upp för psykiatrin i Norrbotten. Men i december 2021 fick han pausa uppdraget i två veckor efter att ha genomgått en tuff bypass-operation och fick en pacemaker på plats.

– Jag hade en träningsmatch i undervattensrugby i Umeå tillsammans med en studentförening från Luleå som jag tränar med, det var vår allra första match. Plötsligt fick jag hjärtstopp, lyckligtvis fanns det hjärtstartare och kunniga personer i närheten. Jag hamnade först på Umeå sjukhus och opererades en första gång där och fick inbyggd hjärtstartare senare på Sunderby sjukhus. Det var ju vid min arbetsplats så jag gick direkt och hälsade på kollegorna när jag var på fötter igen efter andra operationen, säger Staffan.

Sen trivs jag och Annika väldigt bra med det här upplägget vi hittat med varannan vecka-arbete, eftersom vi också har alla de andra intressena i livet. Vi är ju mer än bara yrket.

Under gymnasiet tvekade Staffan kring yrkesvalet, med ett intresse för naturvetenskap var det inte helt självklart att han skulle bli läkare.

– När jag var 17 år visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Jag hade ett starkt intresse för naturvetenskap men också för människor. Jag kunde ha blivit biolog eller kemist men just läkaryrket kombinerade de här två områdena. Sedan arbetade jag som sjukvårdsbiträde på sommarloven under läkarstudierna och kände mig för, säger Staffan.

Staffan arbetade länge inom allmänmedicin men omständigheter ledde honom till psykiatrin, som även hans fru Annika specialiserat sig inom.

– Jag tog min läkarexamen 1982 och fortsatte till allmänmedicinen, vilket var ett naturligt val för mig i början av karriären. Allmänmedicin brukar vara det första valet många läkare tar när man inte riktigt vet vad man vill göra. Under samma tidpunkt blev min fru Annika psykiater. Efter 8 år insåg jag att arbetsmängden blev för hög och beslutade mig för att ta tjänstledigt och i stället prova på psykiatrin. Jag valde att gå över till psykiatrin i Gällivare där min fru Annika arbetade, och vi har arbetat tillsammans på olika psykiatriska enheter sen dess. Inom psykiatrin måste man förstå hur människor tänker, vilket adderar en ytterligare växel, men arbetssättet har stora likheter med att vara allmänläkare, säger Staffan.

Staffan och Annika kallar sig mångsysslare som gillar variation i vardagen. Från gården i Kalix beskriver Staffan deras varannan vecka-liv med djurskötsel, traktorer och ullförsäljning till rutinerna på slutenvården i Sunderbyn eller öppenvården i Kalix.

– Vi vill gärna kunna växla och syssla med olika saker i livet. Nu när vi valt att arbeta varannan vecka och ha varannan ledig har vi mer ork. 2010 startade vi ett familjeföretag med våra söner, tillsammans har vi 20 alpackor som vi säljer ull från. När vi inte tar hand om alpackorna har vi katter och hästar som behöver skötas, och traktorer som behöver repareras. När jag har psykiatrisk vecka jobbar jag mycket på slutenvården i Sunderbyn i Luleå. Under en vanlig vecka börjar vi alltid med ett morgonmöte, som sedan följs upp av att vi går på vår rond där vi hinner prata med handledarna och de andra läkarna. Eftermiddagarna har vi möte där vi rapporterar från dagen som gått, säger Staffan.

Samarbetet med Bonliva har sedan 2017 fungerat bra tycker både Staffan och Annika. Staffan betonar hur viktigt det är med bra kommunikation och att forma ett arbetssätt som passar deras livsstil.

– Det är först och främst vår kontaktperson Axel som fått det att funka så bra. Jag tycker inte att man ska behöva nöta för mycket i kommunikationen när det flyter på, utan vi hör av oss när det är något vi behöver hjälp med och får snabbt tag på Axel eller andra på Bonliva. Det är därför vi har stannat kvar, när vi hittar något som fungerar så lämnar vi inte i första taget. Sen trivs jag och Annika väldigt bra med det här upplägget vi hittat med varannan vecka-arbete, eftersom vi också har alla de andra intressena i livet. Vi är ju mer än bara yrket, säger Staffan.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterska? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!