fbpx

Månadens konsult, augusti: "Jag har alltid velat göra skillnad för andra"

månadens connectare augusti 2020

Månadens konsult är ett pris som delas ut till konsulter från Bonliva som gjort en särskild god insats inom vård och omsorg. Utmärkelsen för augusti månad 2020 tilldelas sjuksköterskan Marie Sosseh som med sin positiva attityd och outtröttliga engagemang gör stor skillnad för flera vårdgivare runt om i landet.


Det finns människor som varje dag gör stor skillnad genom sitt yrke och sjuksköterskan Marie Sosseh från Stockholm är en av dem. Tidigt i livet visste Marie att vårdyrket var hennes kall då hon från en ung ålder lockades av tanken med ett arbete där hon kunde hjälpa sina medmänniskor och göra skillnad.

”- Jag har alltid haft en vilja att hjälpa folk. Jag kommer ihåg när jag gick i grundskolan och vi fick en uppgift där man skulle rita vad man såg sig själv göra i framtiden. Jag ritade mig själv som vuxen i en by där jag stod med en första hjälpen låda bredvid ett sjukt barn, iklädd kläder som de som arbetar på Röda Korset brukar ha. Jag har alltid velat göra skillnad för andra och insåg att det bästa sättet jag kan göra det på är genom att arbeta inom vården, så jag bestämde mig tidigt för att börja studera till sjuksköterska”, berättar Marie.

Marie har i sitt arbete alltid visat en enorm flexibilitet och kämparglöd, inte minst under pandemin då hon outtröttligt arbetat för att hjälpa flera verksamheter under de senaste månaderna. Inte bara har hon veckopendlat från Stockholm, och från sin lilla son, till Örnsköldsvik för att arbeta nattpass flera dagar i sträck när behovet varit som störst. Väl hemma i Stockholm har hon även under sina lediga perioder hoppat in på extrapass på Södersjukhuset när det funnits behov för mer personal. Marie ställer alltid upp för verksamheterna när patienter behöver hjälp och av sina kollegor beskrivs hon som en riktig pärla att arbeta med, alltid glad och trevlig samt otroligt uppskattad och omtyckt av alla runt omkring.

Jag har alltid velat göra skillnad för andra och insåg att det bästa sättet jag kan göra det på är genom att arbeta inom vården.

”- Det bästa med att vara sjuksköterska är att se skillnaden man bidrar med, när man till exempel vårdar en patient som har varit kritisk sjuk och man får vara med under deras återhämtning. När man får se patienten bli bättre och bättre tills att de blir nästan en helt annan person än när de kom in. Att man då får se och hjälpa till under den utvecklingen, den känslan går inte att jämföra med något annat”, säger Marie.

I samband med att hon gick på mammaledighet när hennes son föddes så började Marie fundera på hur hon på bästa sätt skulle kunna få spendera mer tid med honom när hon väl återgick till arbetet. Som konsult insåg Marie att hon kunde få större frihet att välja sitt eget schema samt möjlighet att arbeta färre pass – för att på så sätt få mer tid tillsammans med familjen. I början var hon lite nervös, framför allt över den ökade självständighet som krävdes i arbetet som konsult. Men med en vilja och inställningen att man inte vet vad man klarar av förrän man har fått prova själv så lärde sig Marie snabbt nya saker om sig själv när hon började arbeta som konsultsjuksköterska.

”- Det bästa med att vara konsult är att få se och prova på så många olika saker. Arbetsuppgifterna är mer eller mindre desamma, men man gör dem på olika sätt på olika avdelningar och sjukhus. Det är det som är så utvecklande med att jobba som konsult. Jag har jobbat med ett annat bemanningsföretag men då kändes det som att jag bara svävade i luften, jag fick aldrig någon återkoppling. Jag vill ha någon att bolla med och det har jag verkligen fått göra med min konsultchef Sandra Skoglund. Mina önskemål har alltid blivit tillgodosedda och jag känner mig både uppmärksammad och uppskattad i mitt samarbete med Bonliva”, menar Marie.

När det kommer till framtiden så drömmer Marie om att flytta till Gambia med sin familj och att fortsätta arbeta som sjuksköterska där.

”- Jag är ursprungligen från Gambia och min man likaså. Vi har alltid haft våra hjärtan i Gambia, det är hemma för oss och vi vill jättegärna flytta dit på sikt och vara en del av landets utveckling. Jag gjorde min praktik där som sjuksköterska och när jag ser hur vården ser ut där, jämfört med erfarenheterna av vården här i Sverige, så känner jag att jag inte kan stå och bara se på när jag kan göra något för att hjälpa”, avslutar Marie.

 

Text: Siri Ludwigs

 


Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterskabemanningsläkare eller med bemanning inom omsorg & skola? Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.