fbpx

2020 är Barnmorskans år

Att vara barnmorska innebär att vara med när livet händer. Barnmorskans arbete medför stort ansvar och livsviktiga beslut som kräver hög kompetens och människokännedom. I år väljer vi att hylla dessa hjältar lite extra, eftersom 2020 av WHO utnämnts till barnmorskans år.

Att vara barnmorska innebär att varje dag ta många beslut och bära ett stort ansvar. Samtidigt som det stundtals är väldigt tufft är det också ett väldigt givande yrke – få personer upplever så mycket uppskattning av sina patienter som barnmorskorna gör varje dag. Yrket är brett och det finns många olika områden man kan arbeta inom: förlossningsvård, mödrahälsovård, gynekologisk omvårdnad, samt sexual-, preventivmedels och abortrådgivning.

Inför barnmorskans år 2020 passade vi på att prata med Bonliva-barnmorskan Helen och fråga henne lite om sitt yrkesval.

 

 Helen Bhutia Österström
Förlossningsbarnmorska

Hur kom det sig att du blev barnmorska?

Det har alltid varit en jättepassion, en dröm. Att utbilda mig till barnmorska är det största jag gjort. Jag tänkte under utbildningen att detta är för bra för att vara sant, detta passar mig för bra. Det är helt enkelt inte bara ett yrke, det är en passion.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det är väldigt självständigt och jag får ta många egna beslut. Det är speciellt med så mycket eget ansvar samtidigt som jag får vara med i ett några av livets häftigaste ögonblick. Vi som barnmorskor fokuserar på det friska, att förlösa ett barn som kommer till världen och det är väldigt speciellt. Vi krigar för kvinnorna och deras rätt att få föda vart och hur hon vill. Något av det viktigaste med yrket är att skapa en tillit till kvinnorna som kommer till oss, att de är trygga med oss, känner igen oss och att vi får följa dem från början till slutet. De litar på oss och vi måste därför hålla oss lugna så att de själva känner ett lugn. Det är tufft men roligt att ha den rollen i en så pass viktig situation som det är för alla inblandade.

Hur känns det med ett helt år tillägnat till er yrkesgrupp?

Det är roligt att vi blir uppmärksammade eftersom det inte finns så många barnmorskor i Sverige just nu, vi är ju bara ett par tusen stycken. Det är synd att arbetsgivare inte tar hand om och ser sina anställda, så därför är det väldigt skönt att få arbeta inom bemanning och få så personlig kontakt och fint stöd. Nu får jag bli sedd och bekräftad, något vi i vår yrkesgrupp inte är så vana vid.


 

Är du barnmorska och vill dela med dig av din vardag under barnmorskans år, eller har du en historia du vill dela med dig av som handlar om hur en barnmorska gjort intryck eller skillnad i ditt liv? Använd då Svenska barnmorskeförbundets speciellt framtagna hashtag #barnmorskansår2020 i sociala medier.

 


 

Är du nyfiken på hur det är att arbeta som barnmorska på Bonliva? Gör en intresseanmälan nedan så hör en av våra ansvariga av sig inom 24 timmar.