fbpx

Hemtjänstens dag 2020

Den 27 januari 2020 är det hemtjänstens dag! Vi vill därför på denna dag rikta ett extra stort TACK till alla er underbara människor som varje dag sliter och krigar i hemtjänsten för att de äldre och de sjuka ska få en bättre och mer självständig vardag. Ni är sanna hjältar och er yrkesgrupp är en viktig kugge för vår gemensamma välfärd.

Hemtjänst i olika former har alltid funnits, främst ideellt, men den kommunala hemtjänsten lanserades först runt 1960-talet. Idag har Cirka 235 000 personer i Sverige hemtjänst i ordinärt boende och vårdpersonalen arbetar hårt för att individen ska kunna få vara hemma och inte på sjukhus i så stor utsträckning som möjligt. Möjligheten till hemtjänst är ovärderligt för många och ger mänger av svenskar bättre förutsättningar för att leva ett självständigare liv.

Inför årets Hemtjänstens dag har vi intervjuat några av alla de som arbetar inom hemtjänsten och bad dem dela med sig lite av sitt yrke.


Duda Malama, Distriktssköterska, Malmö

Vad tycker du är det bästa med ditt yrke som Distriktsjuksköterska inom hemtjänsten?

Friheten. Inom hemtjänsten lägger man upp sitt eget arbete och jobbar med väldigt fria tyglar. Som sjuksköterska på sjukhus och vårdcentraler arbetar man annars efter en läkares direktiv, men inom hemtjänsten åker man åker hem till olika patienters hem och får verkligen sätta prov på sina egna kunskaper. Som distriktssköterska har man oftast ansvar för ett geografiskt område och det är ett stort men roligt ansvar.

 Hur känns det att få en hel dag ägnat åt er yrkesgrupp?

Det är trevligt att man belyser området tycker jag. Vi kan lätt komma i skymundan men vi behövs mer än någonsin just nu. Patienter skickas hem tidigare, ibland för tidigt och då blir vi spindeln i nätet för att de ska må bra.


Linn Karlsson, Vårdbiträde, Sofiagården, Stockholm

Vad är det bästa med ditt yrke inom hemtjänsten?
Jag provade på hemtjänstyrket vid 20 års ålder och sedan dess har mitt intresse för vårdyrket bara blivit större och större. Jag upplever att mötet med olika människor och att få känna sig behjälplig är det bästa med att jobba inom vården. Att få komma hem till människor som är i behov av vård är väldigt speciellt. Ibland vet man inte vem som ska öppna dörren och vilken utmaning eller arbetssituation som väntar. Det krävs att man alltid är på tå och är beredd på att ta egna beslut. Om man gillar vårdutmaningar och arbetsdagar som inte är den andra lik, är hemtjänstyrket det absolut bästa karriärsvalet enligt mig.