fbpx

Sjuksköterskedagen 2019

Sjukskoterskedagen-2019

Sjuksköterskan är med oss under livets gång. Från stunden då ett nytt liv föds, tills det för sista gången är dags att säga farväl – och alla stunder däremellan. Varje dag gör sjuksköterskor runt om i landet livsavgörande åtgärder för sina patienter. Men ofta går insatserna obemärkta förbi och därför väljer vi idag den 12 maj – på Internationella sjuksköterskedagen – att hylla våra vårdhjältar lite extra. 

Internationella sjuksköterskedagen firas runt om i världen den 12 maj och sammanfaller med Florence Nightingales födelsedag, kvinnan som av många ses som grundaren till det moderna sjuksköterskeyrket. Tack vare hennes reformer är sjuksköterskans roll i vården idag helt central för att vårdapparaten ska fungera. Som den viktiga länken mellan läkaren och patienten samt som arbetsledare på golvet vilar varje dag ett stort ansvar på våra sjuksköterskors axlar.

 Internationella sjuksköterskedagen ger oss chansen att stanna upp och hylla det fenomenala jobb alla sjuksköterskor gör varje dag, året runt.

– ”Så ofta får jag höra om fantastiska insatser som våra sjuksköterskor utfört när jag har uppföljningssamtal med vårdenheter runt om i Sverige. När jag sen pratar med sjuksköterskorna i fråga svarar de ofta att ’jag gjorde bara mitt jobb’ och just därför tycker jag Internationella sjuksköterskedagen är så viktig. Det ger oss chansen att stanna upp och hylla det fenomenala jobb alla sjuksköterskor gör varje dag, året runt.” säger Rebecca Karbassi, operativ chef på Bonliva för sjuksköterskebemanning inom kommun, primärvård och psykiatri.

Över 1400 sjuksköterskor har arbetat för Bonliva under åren och vi vill idag ta tillfället att uppmärksamma några av våra vårdhjältar genom att låta dem dela med sig av sina tankar om yrket.


Eva Kajava   Barnmorska & sjuksköterska, Göteborg

Varför blev du sjuksköterska?

Jag ville först bli sjuksköterska för att sedan vidareutbilda mig till barnmorska. Det är ett av våra äldsta yrken och jag ville jobba med ett hantverk samt ha möjligheten att jobba överallt. Man har som sjuksköterska en enorm palett att välja utifrån och kan jobba inom så många olika områden. Jag ville också hjälpa folk både i Sverige och internationellt att klara sin hälsa på egen hand, inte bara ge dem en fisk utan att lära dem fiska istället. Det har jag fått möjlighet att göra när jag arbetat i bland annat Afghanistan, en erfarenhet jag är mycket glad över.

Vad tycker du mest om med ditt yrke?

Samtalen med människor, mötet och att träffa så många olika sorters personer. Människorna man aldrig glömmer, de som kämpat och de som överlevt. Det är ett väldigt ärligt yrke, personer släpper ofta sina fasader och är sig själva med mig som sjuksköterska.


Bafraw Mohammadi   Sjuksköterska, Västerås

Varför blev du sjuksköterska?

Möjligheten att kunna hjälpa andra att må bättre, att få jobba med den unika individen och dess känslor fick mig att välja sjuksköterskeyrket. Dessutom har människans anatomi och dess funktion alltid varit väldigt lockande för mig.

Vad tycker du mest om med ditt yrke?

När jag blir uppskattad av mina patienter. Det känns fantastiskt att få människor att må både fysiskt men också psykiskt bättre. När det händer, då känner jag att jag har lyckats med min uppgift som sjuksköterska.


Ragnar Asker   Psykiatrisjuksköterska, Kristianstad

Varför blev du sjuksköterska?

Från början studerade jag alternativmedicin i många år. Jag sökte mig sedan till sjuksköterskeyrket då jag ville jobba med förebyggande hälsovård. När jag väl provade på psykiatrin märkte jag att området var väldigt mångfacetterat och utmanande, vilket jag gillar. Det gäller att ha en fingertoppskänsla i mötet med patienterna eftersom alla människor är olika.

Vad tycker du mest om med ditt yrke?

Det bästa är mötet med olika människor, både patienter och personal. Man har meningsfulla stunder och jag känner att man kan göra skillnad på riktigt.


ÄR DU NYFIKEN PÅ ATT BIDRA SOM BEMANNINGSSJUKSKÖTERSKA?

BESÖK GÄRNA VÅR SIDA SJUKSKÖTERSKEBEMANNING. Du kan också göra en intresseanmälan nedan och få mer information om vad ett uppdrag som konsult kan innebära för dig. Vi på Bonliva är bemanningsföretaget med bred erfarenhet av sjuksköterskebemanning. Våra nischade team tar hand om dig längs hela vägen och ser till att du matchas med uppdrag som passar din kompetens bäst.